Logo deposthoorn.nl


V.l.n.r. Leon van Heijningen, Monique van Gilst, Dick van Gilst en Anja Voskuil. Deze leden van het actiecomité staan vierkant achter het onlangs gepresenteerde plan van Steenvlinder waarbij de kerk behouden blijft. (Foto: Jos van Leeuwen)
V.l.n.r. Leon van Heijningen, Monique van Gilst, Dick van Gilst en Anja Voskuil. Deze leden van het actiecomité staan vierkant achter het onlangs gepresenteerde plan van Steenvlinder waarbij de kerk behouden blijft. (Foto: Jos van Leeuwen)

Buurt strijdt voor behoud kerk

Als het aan actiecomité Valkenbos Blijft ligt komen er 20 -35 woningen ín en niet 52 appartementen óp de plaats van de Valkenboskerk. Verleden week werd het plan van het actiecomité gepresenteerd aan de buurt. Het werd enthousiast ontvangen.

Den Haag - Het plan behelst zo'n 24 betaalbare klusappartementen in de kerk en ruimte voor een maatschappelijke functie. Er is ook een atrium in opgenomen. Steenvlinder, de ontwikkelaar in kluswoningen, maakt een soort dozen waarbinnen mensen zelf hun woning kunnen realiseren. De ontwikkelaar regelt alles, van aankoop tot het aanvragen van de vergunningen. De rest is voor woongroep Naaste Buren, die interesse heeft voor de appartementen.

Sloop

Voor het zover is, zal tijdens de raadsvergadering op 22 februari eerst nog het pleit in het voordeel van het actiecomité Valkenbos Blijft moeten worden beslecht. Want ook de gemeente Den Haag heeft plannen voor de kerk, namelijk sloop en de bouw van 52 appartementen.


Goed gevoel

Toch heeft Anja Voskuil van het actiecomité er een goed gevoel over. Niet alleen omdat de buurt zich positief heeft uitgesproken over het plan van Steenvlinder. Eerder werd ook al een motie aangenomen om de sloop van de kerk, waarin sinds 2013 geen diensten meer worden gehouden, uit te stellen. Daarmee kreeg het actiecomité Valkenbos Blijft tijd om met een concreet herbestemmingsplan te komen. En dat ligt er nu.

Waarom is het zo belangrijk dat de kerk behouden blijft? "Er verdwijnen steeds meer kerken, mensen herkennen hun stad niet meer", legt Voskuil uit. "En Berlage bepaalde destijds dat op die plek een gebouw met een maatschappelijk functie moest staan. En dus moet je op zoek moeten naar een andere invulling daarvoor. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie met lichte horeca of een gezondheidscentrum. Het plan van Steenvlinder biedt die ruimte. Juist in deze buurt is het belangrijk dat bewoners elkaar nog ergens kunnen ontmoeten."

Voskuil put ook hoop uit soortgelijke situaties waarbij plannen werden gewijzigd of verworpen op aandringen van omwonenden, zoals onlangs aan de Mozartlaan nog het geval was. "Eigenlijk kan de gemeente het niet maken om de kerk die zo'n herkenningspunt is, te slopen voor maar 52 woningen", vindt ze. "Mensen snappen dat echt niet meer."

Tijdens de raadsvergadering op donderdag 22 februari zal het actiecomité inspreken. "Maar we hopen natuurlijk ook op een goed gevulde tribune", besluit Voskuil.

Meer berichten
Shopbox