Logo deposthoorn.nl


Foto: Persgroep

Stijgende huizenprijzen raken nu ook doorstromer

In grote en middelgrote steden wordt het steeds lastiger een woning te kopen. Door de sterk stijgende huizenprijzen zijn huizenkopers gedwongen een steeds hogere hypotheek af te sluiten. Hierdoor neemt het gemiddeld hypotheekbedrag toe, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.

Den Haag - Door deze stijging dreigt vooral de woningmarkt in de Randstad op slot te gaan voor starters. Bovendien ligt de gemiddelde huizenprijs voor doorstromers in heel Nederland nu al boven de nieuwe grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) die in 2018 van kracht is geworden. Doordat huizenkopers in (middel)grote steden uitwijken naar omliggende regio's worden de woningprijzen daar ook opgedreven.

De stijgende prijzen stuwen het gemiddeld hypotheekbedrag, met name in de grote steden, steeds verder omhoog. Amsterdam spant de kroon met een gemiddeld hypotheekbedrag van 331.331 euro, gevolgd door Utrecht en Den Haag. Bij starters is het landelijk gemiddeld hypotheekbedrag 205.089 euro: een stijging van 6,5 procent in vergelijking met een jaar geleden. Bij doorstromers is sprake van een stijging van 6,3 procent: het gemiddeld hypotheekbedrag is nu 277.016 euro.

Het landelijk gemiddeld hypotheekbedrag voor doorstromers ligt daarmee zelfs al boven de nieuwe vastgestelde NHG-grens van 265.000 euro. Door de alsmaar stijgende huizenprijzen komen vooral doorstromers niet meer in aanmerking voor een hypotheek met NHG.

Meer berichten
Shopbox