Logo deposthoorn.nl


Door duidelijke zichtlijnen is een groot deel van de spoedeisende hulp in één oogopslag zichtbaar.  (Foto: Jos van Leeuwen)
Door duidelijke zichtlijnen is een groot deel van de spoedeisende hulp in één oogopslag zichtbaar. (Foto: Jos van Leeuwen)

HMC Westeinde heeft gloednieuwe Spoedeisende Hulp

De Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde heeft een metamorfose ondergaan. Terwijl het 'normale' werk gewoon doorging, verrees op dezelfde plek een gloednieuwe afdeling. Nu na 2,5 jaar kan de zorg met behulp van een slimme inrichting en nieuwe apparatuur nog efficiënter en sneller worden verleend. Terugblikkend zegt zorgmanager Frans de Voeght: "Het was soms best zwaar, maar we hebben nu wel de mooiste SEH van Nederland." Vrijdag 19 januari is de officiële opening door burgemeester Pauline Krikke. 

Den Haag - Meer behandelkamers, een verrijdbare CT-scan en duidelijke zichtlijnen zodat een groot deel van de SEH in één oogopslag zichtbaar is: de huidige voorpost van HMC Westeinde voldoet helemaal aan de eisen van deze tijd. Nog een verbetering: de huisartsenpost zit nu bij de SEH in. Hierdoor is intensievere samenwerking mogelijk.

Privacy

Dat de verbouwing noodzakelijk was, daar twijfelde volgens De Voeght niemand aan. "De SEH was 16, 17 jaar oud en in zo'n periode veranderen inzichten nu eenmaal. Er is nu bijvoorbeeld veel meer aandacht voor privacy. Zo hadden we nog gecombineerde kamers, nu ligt iedere patiënt apart."
Het ontwerp werd gemaakt door een Amerikaans architectenbureau, één die uitsluitend SEH's ontwerpt. De Voeght: "Ze kwamen daarvoor speciaal naar Den Haag, bekeken vooraf onze data en spraken met de gebruikers. Na een week lag er al een ontwerp." Opvallend uitgangspunt: maak de SEH niet te groot. Je moet het kunnen belopen én als je teveel ruimte hebt, verblijven patiënten langer op de SEH. "Er is dan minder noodzaak om ruimte vrij te houden", licht de zorgmanager toe.

Uitdaging

De verbouwing die volgde was een enorme logistieke uitdaging. SEH Westeinde is met minimaal 150 mensen per dag de grootste van Nederland. En terwijl de bouwvakkers in naastgelegen ruimtes aan het werk waren, ging de zorg voor deze patiënten gewoon door. De Voeght: "Eerst is de nieuwe ambulancehal gebouwd, waarna telkens kon worden doorgeschoven naar een leeggekomen ruimte. Volgens De Voeght was het zwaar maar hielp het dat patiënten begrip toonden.

Ramp

Op wat kleine afwerkingspunten na is de SEH nu klaar. Voeght is duidelijk trots als hij er doorheen loopt en in de traumakamer de dubbele en verrijdbare CT-scan laat zien met aan weerszijden gespiegelde kamers. "Zo kunnen we twee patiënten tegelijk behandelen zonder dat ze elkaar zien. Een enorme winst qua tijd." En in de wachtkamer wijst hij op de zuurstofpunten in de muur. "Stel er is een ramp en er komen veel mensen tegelijk binnen, dan kunnen we ze ook hier neerleggen." Terwijl de agressie op de SEH's toeneemt, is er door het Westeinde toch voor gekozen om de glazen wand bij de ontvangstbalie weer open te kunnen schuiven. "Als je je verstaanbaar moet maken door een microfoon kan dat juist agressie oproepen", besluit Voeght.

Informatiemarkt

Vrijdag 19 januari wordt het vernieuwde SEH officieel geopend door burgemeester Pauline Krikke. Vanaf 14.00 uur zijn er voor het publiek rondleidingen over een klein deel van de afdeling. Een virtuele rondleiding levert het totaalbeeld. Ook is er die dag in de centrale hal van het ziekenhuis een informatiemarkt over acute zorg in de regio.

Meer berichten
Shopbox