Logo deposthoorn.nl


Alex Krijger schreef 'JFK: idealist zonder illusies'. (Foto: Jos van Leeuwen)
Alex Krijger schreef 'JFK: idealist zonder illusies'. (Foto: Jos van Leeuwen)

Kennedy nam in Den Haag afscheid van zijn hond

Historicus Alex Krijger heeft een prachtig boek geschreven over de Amerikaanse president John F. Kennedy (JFK) die met veel wijsheid zijn land bestuurde. Hij inspireerde ook veel Nederlanders die massaal treurden toen hij werd doodgeschoten op 22 november 1963.

Door Willem Post

Den Haag - Ook onze stad treurde in dat moordweekend. De Sinterklaasintocht in Scheveningen werd versoberd, ADO hield 2 minuten stilte.

Als twintigjarige student had Kennedy met een vriend in 1937 onze stad bezocht. Ze maakten op hun rondreis per auto door Europa teveel geld op. Geldgebrek! Zelfs een in Duitsland aangeschafte hond verkochten ze in Den Haag weer voor 3 gulden. Op het Plein bij Sociëteit de Witte maakten ze afscheidsfoto's. Een prachtige, toepasselijke plek om Alex Krijger te fotografen. Hulde voor zijn mooie boek. Kennedy vond onze stad 'nogal saai'. Kennedy fan Bill Clinton weet inmiddels wel beter. Hij wilde zijn geliefde Den Haag per se als eerste stad na zijn presidentschap bezoeken, hetgeen geschiedde in 2001. Precies ook het moment dat het saaie Plein werd omgetoverd tot sfeervol terrassenplein. Wat zou JFK verrast zijn als hij Den Haag in 2018 zou kunnen zien. Hij zou vast zeggen: 'I am a Hagenaar!'

Willem Post beschrijft zaken in Den Haag waarop de Hagenaars volgens hem best trots mogen zijn!

Meer berichten
Shopbox