Everardus Smit voor een muurfoto bij de receptie van het Badhotel in Scheveningen. (Foto: Jos van Leeuwen)
Everardus Smit voor een muurfoto bij de receptie van het Badhotel in Scheveningen. (Foto: Jos van Leeuwen)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (70): 'Panorama Mesdag was leuk'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Everardus Smit, geboren en getogen in 't Harde.

Den Haag – Een veelprater is hij niet. Het liefst is hij bezig met bomen in verband met zijn beroep van bomenverzorger. Verder maakt hij als hobby sculpturen uit hout of ijs. Wat is het verschil tussen die twee materialen? "IJs is zachter en transparanter, je kunt precies zien waar je zaagt en hoe diep je zit", zegt hij. Als hij een keertje reist dan is het meestal om een demonstratie te geven of aan een wedstrijd mee te doen. Dat is ook nu het geval. "Ik doe mee aan de Nederlandse Kampioenschappen (NK) ijscarven op de boulevard van Scheveningen", vertelt hij. "Vorig jaar heb ik ook meegedaan. Toen met een tovenaar die een hoed, een staf en een schoudermantel draagt. Verder hield hij een biertje in zijn hand. Helaas ben ik toen niet in de prijzen gevallen."

Afgelopen zaterdag was het weer zover, Maar jammer genoeg viel Everardus ook tijdens deze editie niet in de prijzen. De winnaars zijn Sander en Rik Boom met een griezelige maar technisch uitstekend uitgevoerde versie van een lantaarnvis. Toch had Everardus ooit hier in onze stad ook zijn gloriemoment. "Jaren geleden heb ik op het Binnenhof een demonstratie gegeven over houtsculpturen maken met FSC, een keurmerk voor duurzaam hout. Ik heb toen premier Balkenende ontmoet. Hij heeft toen de opening gedaan en ik mocht nog even een vraag aan hem stellen. Helaas was hij weer gauw weg."

Lang geleden was Everardus voor het eerst in Den Haag. "Dat was in verband met een schoolreisje van mijn basisschool de Hoeksteen", vertelt hij. "Ik ben nu 56 dus reken maar uit." Met een beetje aansporing komen een paar leuke herinneringen naar boven. "We zijn naar Panorama Mesdag geweest en ook naar Madurodam", vertelt hij. "Dat was wel leuk met al die miniaturen en hoe ze dat gebouwd hebben. Ben er daarna helaas nooit meer geweest. Overigens was dat schooltripje voor ons het uitje van het jaar. Voor de rest gingen we nooit ergens naar toe. Maar Den Haag had wel indruk op me gemaakt hoor."

Tegenbezoek?

"Je hebt hier een natuurgebied met een zandverstuiving (de Haere). Het is net alsof je in de woestijn bent maar je kunt er goed wandelen, fietsen of paardrijden of picknicken. Het is een bijzonder stukje natuur met reeën, buizerds en wilde konijnen. In de nabijheid vind je ook brasserie Dennenrhode met een heel goede menukaart. Probeer de sparerib", zegt Everardus.

Meer berichten