Angel Walters voelt zich erg welkom in Den Haag. (Foto: Jos van Leeuwen)
Angel Walters voelt zich erg welkom in Den Haag. (Foto: Jos van Leeuwen)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (72): 'Mensen in het centrum erg aardig'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Angel Walters uit Pasadena, California (USA).

Den Haag – Ze is op bezoek bij Mary Ann Nation-Greenwall, haar goede vriendin en president van American Women's Club The Haque. Al gauw vertelt ze over de klassieke fout die uw verslaggever van meer Amerikanen heeft gehoord. "Voordat Mary Ann me vertelde over Nederland associeerde ik 'the Dutch' met Duitsland", zegt ze lachend. Weet ze nu ook dat Nederlanders niet altijd blij zijn met die vergelijking? "Ja dat heb ik ook gehoord", zegt ze. Even later komt ze met een juiste associatie van ons land wat betreft de traditionele houten klompen. "Sinds ik hier ben, heb ik die dingen helaas nog niet gezien", zegt ze ietwat teleurgesteld. "Ik wilde ze ergens kopen."

Angel is administrateur van een non-profit instelling die diensten verleent aan aanbieders van voorschools onderwijs. Met haar reis naar ons land, is ze de eerste keer buiten Noord-Amerika. "Ooit ben ik op vakantie geweest naar Canada en Mexico dus dat telt niet mee", zegt ze. Tijdens het bezoek aan onze stad zijn haar een aantal dingen opgevallen. "Dat 'in- en uitchecken in het openbaar vervoer vind ik erg vreemd. Thuis in Amerika check je in en dat is het. Als je uitstapt hoef je niets meer te doen. Verder ben ik erg verrast dat ik hier zoveel Afro-Nederlanders zie. Ik heb weliswaar niet veel gereisd maar ben altijd geïnteresseerd geweest in andere culturen en wist dat in Latijns-Amerika en Azië ook veel mensen wonen die op me lijken. Van dit land wist ik dat niet."

Iets wil ze wel even verduidelijken. "De focus op ras en afkomst is nu in Amerika heel groot en in vergelijking daarmee voel ik me hier erg welkom", zegt ze. Over haar bezoek aan het centrum van onze stad raakt ze niet uitgesproken. "We zijn er onder meer 's avonds laat naar toe gegaan en de mensen waren zeer vriendelijk. Verder heb ik er pannenkoeken gegeten met spek. Erg lekker! Bovendien heb ik een woordje Nederlands geleerd." Ze tuit haar lippen en zegt: "Dank u wel." Verwachtingsvol kijkt ze me aan. "Zeg ik het goed?" Niemand kan haar deze ervaring afpakken, zoveel is zeker. "Ik kom graag nog een keer terug", zegt ze tenslotte.

Tegenbezoek?

"Het oude centrum van Pasadena is mooi. Dat moeten de Hagenaars beslist zien. Daar vind je ook Paseo Colarado, een groot overdekt winkelcentrum met heel veel winkels, goede restaurants en een bioscoop. Reis eventueel ook naar de Huntington Botanical gardens", zegt Angel.

Meer berichten