Liesbeth Peroti heeft het goed naar haar zin in Den Haag (Foto: Jos van Leeuwen).
Liesbeth Peroti heeft het goed naar haar zin in Den Haag (Foto: Jos van Leeuwen).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (73): 'Snowboarden in de Uithof'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: jazzzangeres, pianiste en actrice Liesbeth Peroti uit Paramaribo, Suriname.

Den Haag – "Ik ben een paar weken in Nederland omdat mijn zoon (Asawini - 10 jaar) is uitgenodigd om auditie te doen voor de rol van kleine Simba in The Lion King. Deze musical speelt in het Afas Circustheater in Scheveningen. Ik steun Asawini volledig in zijn artistieke aspiraties, ook en vooral omdat The Lion King een voorstelling is over een Afrikaans verhaal", zegt Liesbeth. Zelf heeft ze in verschillende producties gestaan in zalen van onze stad. De laatste keer was in Theater aan het Spui (2015) met Nina Simone (A)live, een voorstelling waaraan onder meer ook meewerkten acteur Hans Dagelet en zangeres Sabrina Starke.

Liesbeth voert ons terug naar haar allereerste keer in onze stad. "Ik was 11 jaar oud en kwam met mijn ouders op vakantie. We gingen toen ook naar Madurodam. Heel bijzonder want een stad in miniaturen had ik nog nooit gezien. Uiteraard ben ik met Asawini inmiddels ook al een keer daar naar toe geweest", vertelt ze. Tijdens haar huidige bezoek is ze met hem iets gaan doen wat in een tropisch land als Suriname niet mogelijk is. "Snowboarden in de Uithof", vertelt Liesbeth Lachend. "Hij kan goed skeeleren en skaten dus ik dacht, dat moet hij ook goed kunnen en dat klopt. Het was heel leuk daar." Veel vermaak vindt Liesbeth overigens in de bibliotheek aan het Spui. "Daar staat een piano waar ik graag op mag spelen. Mooie plek, mooi gebouw", zegt ze.

Helemaal blij is Liesbeth met een nieuwe hotspot op de Bezuidenhoutseweg. "Daar reis ik regelmatig naar toe voor lessen aan de Afrikaanse school", vertelt ze. "Ik vind dat belangrijk omdat ik een Afrikaan ben in diaspora en kennis over Afrika vanuit het Afrikaanse perspectief staat niet in het curriculum van het Surinaamse en Nederlandse onderwijs. Samen met Asawini volg ik daar lessen Swahili, een belangrijke Oost Afrikaanse taal die door bijna 50 miljoen mensen wordt gesproken. Ook volg ik daar lessen in Afrikaanse geschiedenis en literatuur. Eigenlijk zouden veel meer Afrikanen in diaspora zich met deze kennis moeten voeden."

Tegenbezoek?

"Reis met een 'open mind' naar Paramaribo en geniet want eerlijk gezegd heb ik geen goed advies over de plekjes die Hagenaars kunnen gaan bezoeken", zegt Liesbeth. "Bovendien wil ik niemand mijn gedachten opdringen, want wat ik leuk vind hoeft een ander niet leuk te vinden."

Meer berichten