Een scène uit de film 'Gruwelijke rijmen' gebaseerd op het beroemde boek van Roald Dahl.
Een scène uit de film 'Gruwelijke rijmen' gebaseerd op het beroemde boek van Roald Dahl.

Taartrovers Film Festival in Filmhuis Den Haag

Zaterdag 3 en zondag 4 februari is het Taartrovers Film Festival, een kinderfilm- en speelfestival voor kinderen van 2 tot 9 jaar, in Filmhuis Den Haag. Het openingsbal van het festival is op 3 februari in Den Haag. Bijzondere gast is Pépé Smit. Zij zal samen met de aanwezige kinderen het ontbrekende verhaal uit haar boek Fred, het (heel erg) eigenwijze hert verbeelden.

Den Haag - Het rondreizende kinderfestijn bezoekt deze winter in totaal tien filmtheaters door het land. Het programma bevat onder meer de films Ot is een ei, Gruwelijke rijmen en Monsieur Carton. In totaal worden er veertig korte en lange films uit zeventien verschillende landen vertoond op het festival, allemaal verbonden met het thema van dit jaar: Lettersoep & Prentenkoek, een ode aan het boek.

De Taartrovers zijn de bedenkers van dit festival. Naast het filmfestival bedenken en maken ze interactieve culturele projecten voor en met kinderen. Dit ondernemen ze op eigen initiatief of in opdracht van onder andere musea, festivals, scholen, gemeenten en bedrijven. Het gebruiken van de verbeelding is het uitgangspunt bij alle programma's die de Taartrovers maken, zo ook bij dit filmfestival.

Het filmprogramma zit boordevol prachtige, bijzondere en grappige verhalen uit boeken, maar neemt ook een duik in het materiaal waar boeken van gemaakt zijn met films van papier, karton en inkt. Ook films over de liefde voor boeken en lezen spelen een belangrijke rol.

Speciaal voor het festival zijn er van vijf korte films, Nederlandse dubs, gemaakt zoals de Noorse prentenboek verfilming Ot is een ei. Deze film gaat over het jongetje Ot met het eihoofd dat nooit durft mee te spelen met de andere kinderen. Bang dat hij zijn hoofd breekt.De film won de prijs voor beste korte animatie op het Tribeca Film Festival in New York. De prijswinnende film Gruwelijke rijmen, gebaseerd op Roald Dahls beroemde boek brengt een hele parade sprookjesfiguren bij elkaar in een ingenieus verhaal. Gruwelijke rijmen won eerder dit jaar de BAFTA Children's Award voor beste animatie en werd bekroond tot beste tv-productie op 's werelds meest vooraanstaande animatiefestival. Daarnaast gaat Monsieur Carton (Frankrijk) in première op het festival, de eerste animatieserie ooit die gemaakt is met 'Unity' 3D software voor het bouwen van games.
Met een filmkaartje kan ieder kind zowel naar de film als naar de 'Speeltuin van de verbeelding'. Dit is een decor met interactieve installaties die alle zintuigen prikkelen. Ze nodigen uit om te spelen en fantaseren. Filmprogramma en speeltuin zijn met elkaar verbonden door een overkoepelend thema dat aansluit bij de belevingswereld van jonge kinderen. www.taartrovers.nl.

Meer berichten