Deze tegelpilaar naar Eschers ontwerp is te vinden in het Haagse Maris College.
Deze tegelpilaar naar Eschers ontwerp is te vinden in het Haagse Maris College.

'Escher' pilaren van scholen naar paleis

Escher was niet alleen graficus, hij ontwierp ook kunst voor de openbare ruimte. Voor het eerst zijn nu originele Eschertegels te zien in Escher in Het Paleis.

Den Haag - Escher ontwierp pilaren voor twee scholen: het Maris College te Den Haag in 1959 en het Baarnsch Lyceum in Baarn in 1969. Voor het Maris College (destijds nog de Meisjesschool genaamd op de J.W. Frisolaan) ontwierp Escher drie pilaren, voor het Baarnsch Lyceum maakte hij er twee. Alle in zwart-wit en alle bestaand uit tegels voorzien van regelmatige vlakvullingen. Escher maakte met zijn kenmerkende minutieuze precisie de ontwerptekening voor de tegelpilaren en de tegels werden vervaardigd door De Porceleyne Fles.

Ontmanteld

Toen beide scholen onlangs verhuisden moesten de tegelpilaren natuurlijk mee. Dit was geen makkelijke klus. Zowel in Den Haag als in Baarn werd alles op alles gezet om dit mogelijk te maken. De tegelpilaren werden zorgvuldig ontmanteld. Tegel voor tegel werd uitgeslepen, genummerd en gecategoriseerd, zodat elke tegel precies op dezelfde plek kon worden teruggeplaatst op de nieuwe pilaren op de nieuwe locatie. Dankzij het vakmanschap van de werklieden werd slechts een minimaal aantal reservetegels aangesproken.


Onthulling

Nu de verhuizing van de tegels is geslaagd wordt dit 7 februari gevierd de onthulling van zes originele Eschertegels in het paleis aan het Lange Voorhout. Vanaf die datum zijn de pilaren ook voor het publiek te zien.

Meer berichten