Marja Prins (links) en Stien de Klein van de Babybullenbank: "Negen van de tien mensen zijn dankbaar. Eén keer vond een vader dat hij niet bij zijn vrouw aan kon komen met een róde kinderwagen." (Foto: Magda de Vetten)
Marja Prins (links) en Stien de Klein van de Babybullenbank: "Negen van de tien mensen zijn dankbaar. Eén keer vond een vader dat hij niet bij zijn vrouw aan kon komen met een róde kinderwagen." (Foto: Magda de Vetten) (Foto: Magda de Vetten)

Babybullenbank maakt ouders al 5 jaar blij

In verwachting van een kind en geen geld voor een wiegje of wipstoel? Dan is er gratis hulp van de Babybullenbank. Die bestaat nu 5 jaar. "We gaan gewoon door."

Door Magda de Vetten

Den Haag - "Mooi!" Waarderend bekijkt de Eritrese vrouw de wandelwagen bij de Babybullenbank. Haar bolle buikje verraadt de komst van een kleine. Vrijwilligster Marja Prins heeft ook andere spullen voor haar en haar man uitgezocht: een bedje, een maxi-cosi, speelgoed voor de baby. "Ik ben blij", roept de jonge vrouw uit. "Ik heb geen genoeg geld. Hartelijk bedankt!"

Even later is Marja druk bezig met andere bestellingen. In de vertrekken van de bullenbank is alles netjes gesorteerd: bakken vol met babyflesjes, met kinderschoentjes, met mini-zwembroekjes. En rekken met stapels kleertjes. "Kun je helpen organiseren?" werd haar 5 jaar geleden gevraagd. "Er was niets. Inmiddels helpen we 300 baby's per jaar."

"Heel veel mensen hebben zelfs geen geld voor de kringloop of Marktplaats", vertelt Stien de Klein, een andere vrijwilligster. "Daarom verzamelen wij tweedehands babyspullen en delen die uit. Het gaat om vluchtelingen, maar ook Nederlandse meiden in een jeugdhuis. Die hebben het net zo hard nodig."

Ouders kunnen niet zelf bij de bank aankloppen voor spullen. Dat loopt via verloskundigen, het maatschappelijk werk en vluchtelingenwerk. "We willen zeker weten dat ze het niet kunnen betalen. Dit is alleen voor mensen die het echt hard nodig hebben."

Ze zien schrijnende dingen. "Iemand belde: er slaapt hier een baby op tafel", zegt Stien. "Dan wil je gelijk een bedje brengen. Of ik kwam ergens met spullen waar een kind alleen een pamper aan had. En er was geen speelgoed. Een uur later ga ik terug met een doos vol."

Vaak krijgen de 2 vrijwilligsters blije reacties. Marja: "Een moeder met een baby van 3 maanden vloog me om m'n nek. Ze was nog niet buiten geweest, want ze had geen kinderwagen. 'U heeft mijn leven veranderd', zei ze, toen ze een wagen kreeg. 'Nu kan ik met mijn kind naar buiten.'"

De twee krijgen ook weleens minder leuke reacties. "Iemand vroeg: is dit tweedehands? Toen wilden ze het niet. Dan worden ze voor de rest niet meer geholpen. Ook bij ons is er een eind."

Marja krijgt soms de vraag: waarom geef je spullen aan illegalen? "Maar het gaat ons om de baby's. Die hebben het niet verdiend dat ze illegaal of vluchteling zijn. Ze hebben net zo goed recht op een bedje als een Nederlandse baby."

Wat doet de Babybullenbank aan het 5-jarig bestaan? "We gaan gewoon door, haha."

De bank zit te springen om babybedjes, badjes, boxen. En om een gratis nieuw onderkomen, een benedenruimte. Mail info@stekdenhaag.nl

Meer berichten