Julia Ilyina op de Leyweg (foto: Jos van Leeuwen).
Julia Ilyina op de Leyweg (foto: Jos van Leeuwen).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (74): 'Bericht van Thuis in Escamp'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Julia Ilyina uit Bakhchisaray (de Krim), Rusland.

Den Haag – Met het gedicht 'De gevangene' van Alexandr Poesjkin, doet Julia vanaf 3 februari mee aan de tentoonstelling en videopresentatie 'Bericht van Thuis', in bibliotheek Escamp. Wat breng je mee aan cultuur? Met die kernvraag van het gedichtenproject heeft ze vermoedelijk meer ervaring opgedaan, want sinds haar vierde jaar is ze met haar ouders weggetrokken van de Krim en Europa doorgereisd. "Omdat ik zo lang weg ben ken ik niet alle Russische tradities. Daarentegen voel ik me erg fijn in een multiculturele omgeving. Heb vroeger ook op een internationale school gezeten met studenten van allerlei afkomst", vertelt ze.

Toch was ze enigszins verbaasd toen ze voor het eerst onze stad bezocht. "Ik had nog nooit zoveel mensen van verschillende culturen in een plaats gezien. Dat wist ik niet van Nederland", zegt ze. "Voor ik hier naar toe reisde woonde ik in Berlijn. Daar was het ook wel multicultureel maar hier nog meer. Van Surinamers of Antillianen had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord. Ik dacht: dit is super!" Ook voor haar werk begeeft ze zich in een internationale omgeving. "Ik werk nu bij een Europese organisatie voor gevangeniswezen en reis veel", zegt ze.

Aanvankelijk kwam ze hier uitsluitend om te studeren en huurde ze een kamer in het Zeeheldenkwartier. "Mooie wijk met leuke plekjes", zegt Julia. "Dan ging ik iets drinken bij Grand Café Savanna aan het Prins Hendrikplein. Dat was mijn eerste kroeg in Den Haag." Uitgaan in onze stad doet ze nu voornamelijk in het centrum. "Ik vind de Grote Marktstraat heel leuk. Vooral 's avonds ga ik er iets eten of drinken. Naar Chinatown ga ik ook graag. Grotendeels om nieuwe restaurants te ontdekken", zegt Julia. Ooit nog terug? "Tijdens mijn studie heb ik een Haagse jongen ontmoet. Voor hem blijf ik", vertelt ze.

Tegenbezoek?

'Reis niet naar de Krim' is op dit moment het algemene reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken. Dat heeft te maken met de politieke -en veiligheidsituatie. "Er is een mooi alternatief", zegt Julia. "Van 12 tot en met 18 februari wordt in heel Rusland Maslenitsa gevierd. Dat is een soort carnaval die een beetje lijkt op de variant die hier in Zuid-Nederland wordt gevierd. Het verschil is dat wij in die week geen vleesproducten eten maar vooral pannenkoeken. Overigens mochten we in de Sovjetperiode dit feest niet vieren. "

Meer berichten