Aardwarmtecentrale Leyweg.
Aardwarmtecentrale Leyweg.

Op energiesafari door Den Haag

Zaterdag 10 februari is het tussen 12.00 en 17.00 uur mogelijk om in Den Haag op energiesafari te gaan. De deelnemers maken op zestien bijzonder locaties kennis met duurzame energie. De organisatie is in handen van de gemeente Den Haag. 

Den Haag - Den Haag klimaatneutraal maken is een grote opgave. Toch moet het, want in het klimaatakkoord van Parijs hebben 197 wereldleiders met elkaar afgesproken om de CO2 uitstoot drastisch te verlagen. In Den Haag zijn al veel mensen actief. Ze isoleren hun huis, kopen groene stroom of leggen zonnepanelen op het dak van hun huis of bedrijfspand. Sommige gebouwen in de stad zijn zelfs al van het aardgas af door de installatie van een warmtepomp voor hun verwarming.

Tijdens de Energiesafari op 10 februari is te zien hoe en door wie in Den Haag duurzame energie wordt opgewekt. Zo kunt u een kijkje nemen in de aardwarmtecentrale Leyweg, waar warmte van 2 km diepte binnenkort 4.000 huizen verwarmt. Of volg een rondleiding in de elektriciteitscentrale van Uniper en zie hoe de restwarmte huizen in het centrum verwarmt. Andere locaties die u kunt bezoeken zijn De Uithof, het stadhuis, de Tempel en het eerste hotel in Nederland met een A+ energielabel, Court Garden Hotel.

Om 13.00 uur opent wethouder duurzaamheid Joris Wijsmuller de vernieuwde Hou van je Huis pop up store op de Goudsbloemlaan. Experts zitten klaar om al uw technische en praktische vragen over het verduurzamen van uw huis te beantwoorden. Ook na de Energiesafari kunt u daar van dichtbij zien hoe een warmtepomp er uitziet bijvoorbeeld.

Wilt u actief deelnemen? Op de Torenstraat maakt u een rit op de Solar Skelter, een skelter op zonne-energie. Met de Solar Skelter kunnen goederen schoon en snel vervoerd worden in de stad. Op en rond het Regentesseplein is ook veel te doen. Bewonersinitiatief de Groene Regentes geeft uitleg over de elektrische buurt-deelauto. De kinderen kunnen knutselen met restmateriaal terwijl u een testrit maakt op de eerste 'auto' zonder uitstoot: de elektrische Urban Arrow bakfiets.

Wilt u zelf uw huis verduurzamen? Ga dan in gesprek met ervaringsdeskundigen. Zowel op de Mient als op de Martinus Nijhofflaan kunt u een kijkje nemen in een huis zonder aardgasaansluiting. En op de Abrikozenstraat laten bewoners van de Vruchtenbuurt zien wat zij doen om hun wijk van het aardgas af te krijgen. Bewoners en ondernemers in Bezuidenhout kunnen deel gaan nemen aan het collectief dat daken gaat koelen met een groendak en eigen energie gaat opwekken met zonnepanelen. De energie die dat oplevert wordt verdeeld tussen de leden van het collectief.

Enthousiast? Voor alle locaties en meer informatie kunt u de website raadplegen: https://www.denhaag.nl/energiesafari

Meer berichten