Jongeren luisteren aandachtig naar de verhalen van ouderen. Met deze verslagen gaan ze zelf een voorstelling bedenken en maken.(Foto: Studio Johan Nieuwenhuize)
Jongeren luisteren aandachtig naar de verhalen van ouderen. Met deze verslagen gaan ze zelf een voorstelling bedenken en maken.(Foto: Studio Johan Nieuwenhuize)

HNT zoekt oorlogsverhalen uit Scheveningen

Meer dan zeventig jaar na de oorlog zijn nog steeds niet alle verhalen verteld. Sinds 4 jaar verwerkt Theater na de Dam deze laatste persoonlijke verslagen in een landelijk theaterproject voor jongeren. Het Nationale Theater is hiervoor op zoek naar mensen die de Tweede Wereldoorlog als kind in Scheveningen meemaakten en hierover in gesprek willen gaan met jongeren.

Den Haag - Lotte de Leeuw is als theatermaker bij de educatie-afdeling van HNT betrokken bij het project in Den Haag. "De bedoeling is dat Scheveningers of ouderen die destijds in de omgeving van het vissersdorp woonden, hun oorlogsverhalen tijdens een speciale bijeenkomst vertellen aan jongeren. "Die jongeren gaan vervolgens aan de slag, om met behulp van de verhalen een voorstelling te maken. Deze wordt op 4 en 5 mei op diverse locaties in Scheveningen opgevoerd", legt Lotte uit. De precieze route is nog niet bekend, wel dat Muzee er een belangrijke rol in gaat spelen.

Lotte, zelf 28 jaar oud, voelt de urgentie van het optekenen en doorvertellen van de ervaringen in de oorlog. "Het wordt steeds lastiger om nog mensen te vinden die de oorlog hebben meegemaakt." Ook merkt ze dat nog steeds niet alles is verteld. "Vorig jaar meldde zich iemand voor het project die nog nooit, zelfs niet zijn kinderen en kleinkinderen, deelgenoot had gemaakt van zijn ervaringen in de oorlog. Het deed hem zo goed om dit alsnog te kunnen doen." En ook valt haar de bescheidenheid van mensen op. "Ik wil je er niet mee lastig vallen", krijgt ze dan te horen.

Jammer, vindt ze, want juist bij jongeren bespeurt ze het gevoel van verbondenheid met de generatie die de oorlog meemaakte en de wil om mee te werken aan het doorgeven van de verhalen. Waar dat gevoel vandaan komt? Wellicht omdat er vandaag de dag nog steeds veel parallellen zijn te trekken, denkt Lotte. "Een jongere deelnemer legde 2 jaar geleden tijdens het verhaal van een oudere nog een link met het vluchten van Syriërs. En ook heb ik wel eens één van hen horen zeggen: dat zag ik laatst nog op het nieuws."

Voor de theaterwerkplaats 'Theater na de Dam' is het Nationale Theater niet alleen op zoek naar verhalen van mensen die de oorlog meemaakten, maar ook naar jongeren die deze willen vertalen in een voorstelling. De jongeren gaan na de vertelbijeenkomst 11 keer repeteren, zowel in de Studio's van HNT als bij Muzee.
Ouderen die hun verhaal willen doen kunnen zich tot en met 12 februari aanmelden bij Lotte de Leeuw. Zij is bereikbaar op tel. 070-3181494.
Jongeren kunnen zich voor het project aanmelden op https://www.hnt.nl/educatie/Doe_mee

Meer berichten