Fiona Foo Pui-Yee vlakbij het Plein (Foto: Jos van Leeuwen).
Fiona Foo Pui-Yee vlakbij het Plein (Foto: Jos van Leeuwen).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (75): 'Full Moon City aan de Raamstraat'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Fiona Foo Pui-Yee uit Hong Kong, China.

Den Haag – Fiona trekt de wereld rond om concerten te geven op haar geliefde percussie-instrument de Marimba. "Ik kom weliswaar uit Hong Kong, maar vanaf mijn studietijd woon ik in Brussel", vertelt ze. Wie een blik werpt op haar website (foopuiyee.com) ziet dat ze al op veel plaatsen in Europa heeft gespeeld. "Afgelopen woensdag heb ik op uitnodiging van Netherlands Hong Kong Business Association en The Hong Kong Economic and Trade Office in Brussel, een concert geven in Sociëteit de Witte in Den Haag", vertelt ze. "Dit was in verband met de viering van het Chinees Nieuwjaar (2018 is het jaar van de hond volgens de Chinese dierenriem en astrologie). Los van haar eigen repertoire heeft ze iets gespeeld waardoor het publiek meteen al bij het noemen van de titel opgetogen reageerde. "Het is een nacht van Guus Meeuwis", zegt ze in het Nederlands. Ongetwijfeld is ze vooraf op de hoogte van het effect dat die vervreemding in haar repertoire op het publiek zal hebben, want in haar schaterlach zit eigenlijk ook iets ondeugends. "De Vogeltjesdans is toch ook Nederlands", vraagt ze even later (Nee, het origineel is van een Zwitser).

Het is niet de eerste keer dat ze onze stad bezoekt. "Ik heb een tijdje geleden ook een concert gegeven in het Nutshuis en soms bezoek ik een goede vriendin die hier woont", zegt ze. Ze vertelt over haar eerste indruk en over een vriendelijk gebaar. "Ik voelde me hier meteen op mijn gemak. Dat kwam vooral toen ik aan iemand om hulp vroeg in de tram omdat ik een beetje was verdwaald. Ik werd behulpzaam geholpen en we communiceerden in het Engels. In andere landen op het vasteland van Europa is die vriendelijke houding niet altijd het geval en Engels spreken ze ook niet altijd."

Fiona heeft nog niet echt tijd gehad om de toeristische plekjes van onze stad te bezoeken. Als ze hier is trekt ze vooral naar haar favoriete horecazaken. "Ik bezoek dan Swags Central aan de Haagsche bluf voor koffie en bananencake. Heerlijk! Om te dineren ga ik dan meestal naar Dim Sun restaurant Full Moon City aan de Raamstraat", besluit ze.

Tegenbezoek?

"Reis naar Hong Kong Island en bezoek Soho. Dat is een rustig gebied waar je heerlijke drankjes kunt krijgen. Onder meer ook de Snowball, een cocktail met een mix van advocaat met limonade. Soms is daar ook een live muziekoptreden."

Meer berichten