Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (77): 'In de richting van de zee'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Natalia Gavrilova uit Minsk, Wit-Rusland.

Den Haag – In de Centrale bibliotheek aan het Spui volgt ze Nederlandse taallessen met hulp van vrijwilligster Else Brunt. "Ik heb nog veel moeite met de uitspraak van de letters v en w", zegt Natalia. Bij het uitspreken van haar eigen naam hoort uw verslaggever inderdaad een w waar ze een v bedoelt. Verder doet Natalia het uitstekend.

"Ik ben naar Nederland gekomen vanwege het werk van mijn man", vertelt ze. "Hij werkt als moderator van een website en controleert de teksten van bezoekers op 'foute inhoud'. In Wit-Rusland werkte ik zelf als jurist voor een reisorganisatie. Dat was heel leuk en spannend werk. Vooral omdat ik altijd op de hoogte moest zijn van wet - en regelgeving." Dat ze in Nederland dit werk niet meer kan doen zal wat haar betreft niet komen door de taal. "Het Nederlands recht studeren is een dure zaak en duurt minimaal 4 jaar, dus ik denk dat het nu te laat voor me is", zegt ze.

Dan vertelt Natalia over haar eerste indruk van onze stad. "Het is hier heel schoon", zegt ze. "Veel schoner dan in Minsk en er lopen hier geen zwerfdieren." Daar stopt ze niet met haar complimenten. "In mijn land kom ik niet zo vaak mensen tegen die goedemorgen zeggen en vanuit zichzelf glimlachen, zonder een speciale reden", zegt Natalia. Is het toverwoord hier niet de vrijheid? Los van de dagelijkse sleur doet ze graag iets dat ze erg aantrekkelijk vindt aan onze stad. "Ik neem dan een bepaalde route en ga in de richting van de zee. Meestal via de Stadhouderslaan, de Statenlaan en langs de Scheveningse haven. Als het mooi weer is ga ik even op een bankje zitten om naar al die verschillende bootjes te kijken", vertelt ze. Zo af en toe gaat ze naar een Russische winkel aan de Anna Paulownastraat. Haalt ze daar Russische kaviaar? "Nee", zegt ze. Wodka? "Foei", roept ze. "Drinken of naar cafés gaan boeit me niet." Wat haalt ze dan wel? "Sushki!", zegt ze."Dat zijn zoete of zoute koekjes". Het is duidelijk, Natalia heeft het best naar haar zin in onze stad. "Ja", zegt ze volmondig.

Tegenbezoek?

"Reis naar het Nationaal Academisch Groot Theater voor Opera en Ballet van de republiek Wit-Rusland (letterlijke naam). Een paar jaar geleden is het gerestaureerd en er zit een mooi park omheen. Ik ben er zelf vaak geweest en heb daar de 'Notenkraker' gezien en het 'Zwanenmeer'. Ook heb ik daar de opera 'Tosca' gezien", vertelt Natalia.

Meer berichten