Ook dit jaar is er de dag na de ronde weer een toertocht. Inschrijven kan op de dag zelf bij HSK Trias in de Uithof. Hans de Jong verwacht rond de 1000 deelnemers.
Ook dit jaar is er de dag na de ronde weer een toertocht. Inschrijven kan op de dag zelf bij HSK Trias in de Uithof. Hans de Jong verwacht rond de 1000 deelnemers.

Start en finish van 65e Ronde van Zuid-Holland zijn in Kijkduin

Wielerliefhebbers kunnen het komend weekeinde hun hart ophalen: zaterdag wordt de 65e Ronde van Zuid-Holland gereden. Dit is de eerste koers van dit wielerseizoen voor de elite-en belofterenners in deze regio en zondag 11 maart is er een toertocht . Beide evenementen hebben hun start en finish in Den Haag.

Door Madelon Kranenburg

Den Haag - Organisator Hans de Jong, voorzitter van de Haagse wielervereniging HSK Trias hoopt voor 10 maart op een beetje wind: "Dat maakt de wedstrijd extra spannend. Het gebied waar gereden leent zich, in combinatie met wind, uitstekend voor het vormen van zogenaamde 'waaiers', een techniek die vaak wordt toegepast in de wielersport. Veel renners gebruiken deze ronde door Zuid-Holland, om te testen en ervaren hoe het na de winterstop met hun conditie is gesteld", weet De Jong, die zelf vanaf 1986 bij de organisatie is betrokken.

De Jong, voormalig directeur ambulancezorg Het Witte Kruis, zegt hierover: "Zorgverzekeraar AZIVO heeft ons in de jaren 80 gevraagd de medische begeleiding van deze ronde op ons te nemen. Zo ben ik er destijds bij betrokken geraakt en nog steeds actief."

De start van de Ronde van Zuid-Holland, waaraan 150 renners deelnemen, start om 13.00 uur op de Machiel Vrijenhoeklaan, tegenover restaurant de Haagse Beek. Rond 16.45 uur wordt op diezelfde plek gefinisht . "We hopen natuurlijk op veel publiek", zegt een enthousiaste De Jong. Wielervereniging HSK Trias, met 300 leden een bloeiende vereniging, rijdt dit jaar als enige Haagse vereniging mee, met een ploeg van 6 renners. De Jong: "We verwachten veel van onze eliteploeg HSK Trias/Mooi Jong. Winnen behoort dit jaar zeker tot de mogelijkheden."


Toertocht

Sinds tien jaar is er de dag na de Ronde van Zuid-Holland een toertocht 'Omloop Tom Schouten wielersport'. De Jong: "Dit evenement is afgekeken tijdens een bezoek aan de Amstel Gold Race in Valkenburg, waar ze deze traditie al langer kennen."

De toertocht leidt de deelnemers grofweg via Voorschoten naar het Groene Hart, langs de Nieuwe Waterweg weer richting Den Haag. Er is een route van 50 en van 100 kilometer uitgezet.


Inschrijven

De Jong verwacht rond de 1000 deelnemers. Men kan zich op de dag van deelname nog inschrijven bij wielervereniging HSK Trias aan de Jaap Edenweg 140( bij De Uithof), het start-en finishpunt van deze toertocht. "Een deel van het inschrijfgeld is altijd bestemd voor een goed doel. Dit jaar is dat de Haagse Hoed, een initiatief in de strijd tegen kanker", besluit De Jong het gesprek.

Meer berichten