Ralf Sluijs: 'Stop de gendergekte'

"Welk probleem los je op als de gemeente genderneutraal gaat communiceren? Zodra men een niet-bestaand maatschappelijk vraagstuk wil gebruiken om in plaats van dames en heren voortaan beste mensen te zeggen, raak ik het spoor bijster." Dit zegt Ralf Sluijs, nummer 7 op de kandidatenlijst van Groep de Mos, voor de verkiezingen op 21 maart.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag - Met zijn uitspraken reageert hij op de 'gendergekte', zoals hij dat noemt, in het Roze stembusakkoord van CDA, D66, GroenLinks, Haagse Stadspartij, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en VVD. Deze overeenkomst is met medewerking van COC Haaglanden totstand gekomen en wordt getekend tijdens het Roze Raadsdebat op 15 maart in onze stad. Groep de Mos doet niet mee aan dit akkoord (wel aan het debat) maar komt met een eigen plan, dat door Ralf is geschreven. "Ik noem het de 'Regenboog Hart voor Den Haag' paragraaf", zegt hij. "In mijn persoonlijke campagne richt ik me namelijk vooral op het klein ondernemerschap, maar ik vind het ook belangrijk dat lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBT's) zich welkom voelen in Den Haag."

Wat meteen opvalt in zijn plan is het stevige woordgebruik met bijvoorbeeld: 'keiharde aanpak', 'dader verhuist', 'benoemen van culturen en religies', 'nauwgezet in de gaten houden', 'nooit meer gemeentelijke subsidie', 'docenten ondersteunen', 'zichtbaarheid vergroten' en … 'stop de gendergekte'. "Ik had zoiets van: we gaan onze nek uitsteken en het concreter maken", verklaart Ralf. "In dat Roze stembusakkoord van die 8 partijen staat namelijk een aantal goede zaken, maar er staan ook dingen in die veel te slap zijn. Het is soms symboolpolitiek waar geen enkel probleem mee wordt opgelost." Wellicht streeft hij naar de echte 'coming out' van de Haagse politiek en wil hij de aanzet geven voor beleid waarin iedereen de vrijheid heeft om te kunnen leven zoals hij of zij wil, zolang het anderen niet beperkt. "Dat is inderdaad de boodschap die ik wil overbrengen", zegt Ralf, "maar ook dat je mag houden van wie je wil."

Zit er soms een persoonlijke noot in zijn boodschap, iets dat hem wellicht tot steun is? "Toen ik zelf uit de kast kwam en thuis mijn liefde voor een jongen besprak reageerden mijn ouders en broers positief. Ik voel me gezegend en wens iedereen hetzelfde toe", zegt hij. Tenslotte wil hij nog iets kwijt. "Ik hoop dat alle Haagse ondernemers binnen hun bedrijf homoseksualiteit bespreekbaar maken en ook durven zeggen dat iedereen ervoor uit mag komen. Dit is misschien wel het belangrijkste want uiteindelijk moeten we het samen doen."

Meer berichten