Yordan Ribarov en zijn zus Tereza Ribarova tegenover Theater aan het Spui (Foto: Jos van Leeuwen).
Yordan Ribarov en zijn zus Tereza Ribarova tegenover Theater aan het Spui (Foto: Jos van Leeuwen).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (78): 'Onder de indruk van het strand'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Tereza Ribarova en Yordan Ribarov uit Pazardjik, Bulgarije.

Den Haag - "Sinds anderhalve dag zijn ze in Nederland voor een korte vakantie. Yordan is administratief medewerker op het hoofdkantoor van Lidl in zijn land en Tereza werkt als logopediste met kinderen. "In Bulgarije hebben we enkele nationale feestdagen en daarom zijn we met onze ouders naar Nederland afgereisd", vertelt Yordan. "Op 1 maart vieren we Baba Marta. Letterlijk betekent dat Grootmoeder Maart. Dan geven we elkaar 'Martenitza'- een creatie in wit en rood - meestal van wol of katoen. Op 3 maart is onze bevrijdingsdag." Doen ze dan iets speciaals? "Niet echt. We vieren dan gewoon dat we Bulgaar zijn en bevrijd van de Turkse slavendrijvers zijn", zegt hij droogjes.

Voor allebei is dit hun eerste keer in Den Haag. "Maar ik ben al een keer eerder naar Nederland gereisd. Toen ging ik naar Venlo", vertelt Yordan. Ze vertellen daarna waar ze zijn geweest in onze stad. "Ik was erg onder de indruk van het strand", zegt Tereza. Met deze kou? "Ja. Er liepen daar mensen met honden en ze waren ogenschijnlijk erg op hun gemak. Niemand maakte zich ergens druk over. Heel ontspannen was het daar." Yordan voegt er nog iets aan toe. "Dit is de eerste keer dat we een strand bezochten in een noordelijk land. Meestal gaan we naar iets warmere landen op vakantie."

Wat ze nog meer gaan doen? Yordan hoeft er niet lang over na te denken. "Eerst gaan we naar Burgerking om iets te eten want we hebben honger. Daarna gaan we naar een coffeeshop. We zijn op zoek naar speciale 'koffie en cakejes', als je begrijpt wat ik bedoel." Zijn zus glimlacht. "In Bulgarije is het verboden", zegt ze. Of hun ouders weten van die speciale 'koffie en cakejes' die ze gaan nuttigen? "Ja", zeggen ze allebei. "Juist met hen willen we er naartoe want ze werken allebei heel hard in Bulgarije en we willen ze een beetje tot rust brengen. De laatste tijd zijn ze namelijk een beetje nerveus." Toffe ouders, zo lijkt het. Yordan heeft nog een compliment voor de Nederlanders. "Jullie staan erg open voor andere culturen", zegt hij.

Tegenbezoek?

En waar moeten Hagenaars naartoe als ze Bulgarije bezoeken? "Reis naar het stadspark vlakbij de rivier de Maritsa. Daar vind je de langste zitbank ter wereld. Hij staat bovendien in het Guinnes Book of World Records. Verder vind je daar ook een dierentuin met twee tijgers", vertelt Tereza. "Waarschijnlijk doen ze af en toe aan tijgerseks", grapt Yordan. "Want er zijn vier of vijf kleintjes bijgekomen."

Meer berichten