Vlnr Ifna Blijd namens Deborah Cameron, Marisol van der Linden, Antoinette Mutesa, Gerben Hagenaars en de zoon van Antoinette Mutesa. (Foto: Valerie Kuypers)
Vlnr Ifna Blijd namens Deborah Cameron, Marisol van der Linden, Antoinette Mutesa, Gerben Hagenaars en de zoon van Antoinette Mutesa. (Foto: Valerie Kuypers)

Antoinette Mutesa wint Kartiniprijs

Antoinette Mutesa is de winnaar van de Kartiniprijs. De oprichter van Women's Initiative Network kreeg zondag 11 maart de gemeentelijke emancipatieprijs overhandigd door Gerben Hagenaars, directeur Zorg, Maatschappelijke Coöperatie en Ondersteuning (ZMCO) van de gemeente Den Haag. Het was daarmee de afsluiting van een succesvolle editie van de Haagse viering van Internationale Vrouwendag in World Forum The Hague. Hierbij namen ruim 800 vrouwen en mannen deel aan workshops, inspiratiesessies en lezingen. Arabiste, publiciste en politica Petra Stienen vervulde de rol van dagvoorzitter. Kijk voor meer informatie op www.vrouwendagdenhaag.nl.

Den Haag 

De viering van Internationale Vrouwen in het World Forum begon met de besloten uitreiking van de Parels van de Stad. Burgemeester Pauline Krikke zette hierbij veertien vrijwilligers in het zonnetje voor hun inzet voor de emancipatie van vrouwen in Den Haag. Petra Stienen, arabiste, publiciste en politica opende vervolgens het openbare programma officieel. Mw. Bergdís Ellertsdóttir, de ambassadeur van IJsland, kwam in een interview aan het woord over het feit dat IJsland al negen keer op rij is verkozen tot 'most gender-equal country' ter wereld. Gedurende de hele middag konden bezoekers gratis toegankelijke workshops, inspiratiesessies en voorstellingen bijwonen, waarin emancipatie en de positie van de vrouw centraal stonden. Zo waren er fysieke weerbaarheidstrainingen, workshops op het gebied van columns schrijven, massage, kleurenanalyses, persoonlijke ontwikkeling, een quiz en verschillende discussiepanels.

De Kartiniprijs
De Kartiniprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een organisatie of persoon die op bijzondere wijze bijdraagt aan gelijkwaardige positie en participatie van vrouwen en mannen in Den Haag. Antoinette Mutesa woont pas negen jaar in Nederland, maar heeft zich in die tijd op bijzondere wijze ingezet voor emancipatie. Zo richtte zij in 2009 het Women's Initiative Network op, een netwerk van vrouwen die elkaar helpen elkaars leefomstandigheden te verbeteren, zowel hier in Nederland als in de landen van herkomst. Ook is ze de initiatiefnemer van Arbre a Palabre, een coöperatie en broedplaats, die vrouwen stimuleert en begeleidt op het gebied van werkgelegenheid en ondernemerschap. Antoinette: 'Dit is de mooiste prijs die ik mij kan wensen. Met het winnen van deze emancipatieprijs in de stad van vrede en recht, kan ik het samenkomen van vrouwen uit allerlei landen verder in beweging zetten.' Antoinette Mutesa ontving een aandenken en een bedrag van €2.500. De andere genomineerden, Deborah Cameron en Marisol van der Linden, kregen een eervolle vermelding. Met de uitreiking van de prijs werd de feestelijke dag afgesloten.

Meer berichten