Leerlingen van de Weekendschool vragen honderduit over het Vredespaleis. (Foto: Jos van Leeuwen)
Leerlingen van de Weekendschool vragen honderduit over het Vredespaleis. (Foto: Jos van Leeuwen)

Weekend scholieren worden Vredespaleis experts

De Haagse weekend school is inmiddels een begrip. Al meer dan 100 uiterst gemotiveerde leerlingen uit wijken als Transvaal en de Schilderswijk volgen in het weekend extra lessen. Over geneeskunde, politicologie, cultuur en nog veel meer.

Door Willem Post

Den Haag - Waarom? Uit interesse en om later zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een verdere studie aan een hogeschool of universiteit.

Afgelopen zondag trok een groep 'weekendscholieren' met Haagse Brug 'docent' Martin Born naar ons aller Vredespaleis. Hét internationale symbool van Den Haag. Martin was onder de indruk van de ijver van de scholieren. Van het spervuur aan vragen voor hun te maken documentaire.


Bijzondere vraag

Meest bijzondere vraag aan hem? Waarom de naam Vredespaleis als er nog steeds oorlogen zijn? Voordat Martin kon antwoorden, zei een andere leerling al: 'Eigenlijk is het een vredesrechtbank waar rechters ruzies tussen landen proberen te voorkomen. Dat is al vaak gebeurd en dan vallen er tenminste geen doden.' Wat een pientere, enthousiaste leerlingen. Met zo'n instelling zullen ze het ongetwijfeld nog ver schoppen. Misschien wel ooit tot rechter in het Vredespaleis.

Willem Post beschrijft zaken in Den Haag waarop de Hagenaars volgens hem best trots mogen zijn!

Meer berichten