Dichi Wit bij de brug van de Prinsessegracht  (Foto: Jos van Leeuwen)
Dichi Wit bij de brug van de Prinsessegracht (Foto: Jos van Leeuwen)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (79): 'Solo Vino by Gusto aan het Plein'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: actrice Dichi Wit uit Willemstad, Curaçao.

Den Haag – Op internationale vrouwendag (8 maart) is Dichi in onze stad en bezoekt ze Solo Vino by Gusto aan het Plein. "Ik voel me er goed verzorgd en gezien, dat begint al hoe ik daar word verwelkomd", zegt ze. Haar voorgerecht komt voorbij. Een Bruschetta met aubergine, munt, Parmezaanse kaas, rode saus, knoflook en gemarineerde garnaaltjes en tomaatjes. Na een glas Italiaanse Pinot Grigio stelt Dichi een vraag: "Wat is typisch Haags?" Zoekt ze aansluiting bij haar gevoel over de eerste kennismaking met onze stad bijna 11 jaar geleden? "Tijdens een zangwedstrijd op Curaçao won ik een ticket naar Nederland, een workshop bij Kunstbende en een optreden op het Spuiplein. Ik zong toen 'Nobody's fault but mine', een liedje van Nina Simone. Dat was heel leuk", zegt ze.

Dichi is het nichtje van Leo Echteld, voormalig fysiotherapeut van het Nederlands voetbalelftal en eigenaar van Fysiomed. "Hij heeft eigenlijk de aanzet gegeven voor mijn opleiding als actrice in Amsterdam", zegt ze. Dichi vertelt hoe dat zit. "Ik was 17 jaar jong toen ik naar Nederland kwam om te studeren. Met mijn studie lukte het niet om verschillende redenen. Toen ik 18 jaar jong werd, kreeg ik van hem een 'pakket' rijlessen cadeau. Hij deed er een kaart bij: 'Daar kan je ook zingen', stond er op, met een verwijzing naar de Toneelacademie. Dat was voor mij de 'trigger'." Na haar afstuderen heeft Dichi gespeeld in de musical Hij Gelooft in Mij (2014). Verder ook in Je Suis (2017), een theaterstuk over radicalisering. Bovendien ook in Halfweg, een theatervoorstelling waarin ze op zoek gaat naar haar eigen multi-etnische achtergrond, aan de hand van het levensverhaal van haar Surinaamse overgrootvader Joannes Echteld.

Tegen de tijd dat het hoofdgerecht arriveert geeft Dichi zelf antwoord op de door haar gestelde vraag. "Haags vind ik dat het in de stad zo serieus overkomt", zegt ze. "Wellicht door de politiek, misschien door de gebouwen, ik weet het niet. Het hoeft natuurlijk ook niet waar te zijn, maar zo komt het op me over."

Tegenbezoek?

"Een soort schatkist op Curaçao is kunstenares Gerdien Kuipers", zegt Dichi. "Ze is 83 en woont al meer dan 50 jaar op het eiland. Op Julianadorp heeft ze 'Art and Nature in' opgericht. Het is een sprookjes tuin met planten en mozaïeken. Verder zijn er ook appartementen om te logeren."

Meer berichten