Linda Caravatta bij Het Plein (Foto: Jos van Leeuwen).
Linda Caravatta bij Het Plein (Foto: Jos van Leeuwen).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (80): 'Op de Grote Markt vrienden ontmoeten'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Linda Caravatta uit San Martino, Italië.

Den Haag – Bijna 2 jaar is Linda in onze stad werkzaam als serveerster in een Italiaans restaurant. "Eigenlijk heb ik Engels en Russisch gestudeerd aan de universiteit", zegt ze, "maar voor nu is het een goede manier om in deze stad mijn brood te verdienen." Linda vertelt ook wat ze zo leuk vindt aan haar baan. "Het contact met de gasten", zegt ze. "Ik ben graag actief en positief bezig want als de klanten het naar hun zin hebben voel ik me goed."

Na haar studie wilde ze iets van de wereld zien, ervaring opdoen in het buitenland. "Ik ben naar Nederland gereisd en bezocht Amsterdam en Rotterdam, maar die steden deden me niet zo veel", vertelt Linda. "Daarentegen werd ik helemaal verliefd op Den Haag." Ze knippert niet met haar ogen wanneer ze dit zegt, maar voor de zekerheid vraagt uw verslaggever naar haar favoriete plek als ze bijvoorbeeld uitgaat. "Dan ontmoet ik mijn vrienden meestal op de Grote Markt", zegt ze. "Dat plein doet ons een beetje denken aan Italië." Ook met slecht weer? "Dan blijf ik liever thuis", zegt ze lachend.

Vanaf haar eerste dag in Den Haag is haar iets opgevallen. "De mensen zijn hier best wel 'relaxed' en 'open minded'. Ze maken zich niet zo snel druk en nemen de tijd voor dingen." Dan zegt ze iets verrassends, waarmee ze laat zien dat ze nadenkt over ons land. "Ik ken de koloniale geschiedenis van Nederland en hoe het komt dat hier zo veel mensen van verschillende culturen wonen. Ik weet ook dat dit land na de oorlog uit verschillende delen van de wereld mensen heeft gerekruteerd om te helpen met de opbouw van de economie." Mooi! Een vrouw met inhoud. Maar kent ze ook beroemde Nederlanders van Surinaamse afkomst die in Italië hebben gewoond? Ze denkt even na. "Nee", zegt ze dan ietwat teleurgesteld. Ruud Gullit? Clarence Seedorf? Frank Rijkaard? "Oh ja", zegt ze enthousiast. "Ik ken ze wel, was nooit een echte voetbalfan maar ik weet wel dat ze vroeger speelden voor AC Milan. Ik heb alleen nooit echt stilgestaan bij hun afkomst. Leuk om te weten!"

Tegenbezoek

"Reis naar het middeleeuws kasteel van San Martino", adviseert Linda. "Alles is daar nog precies zoals toen. Eigenlijk is er niets aangeraakt. Boven aan de top vind je bovendien een terras. Vanaf die plaats heb je goed uitzicht over de omgeving. In het dorp vind je altijd wel een gelegenheid om iets te drinken of eten."

Meer berichten