Masayuki Ashida, Jenny Cowell en Artos Kuniyoshi Ashida in het Zuiderpark (Foto: Jos van Leeuwen).
Masayuki Ashida, Jenny Cowell en Artos Kuniyoshi Ashida in het Zuiderpark (Foto: Jos van Leeuwen).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (81): 'Naar het Zuiderpark om te skeeleren'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Jenny Cowell uit Marsden (West Yorkshire), Engeland en Masayuki Ashida uit Osaka, Japan.

Den Haag – "Ons bedrijf heet Kaijuu Temporary Art (www.kaijuuart.com), een specialist in tijdelijke tatoeages en face & bodypainting. Met een speciale inkt maken we een tekening op de huid die na een paar weken vanzelf vervaagt en uiteindelijk helemaal verdwijnt", vertelt Masayuki.

Sinds 2 jaar woont hij samen met Jenny in onze stad en uit hun liefdesrelatie is Artos, Kuniyoshi Ashida geboren. Hij is nu bijna 9 maanden oud, ligt vredig te slapen in een draagband, terwijl het gezin door het Zuiderpark wandelt. Jenny en Masayuki hebben elkaar echter niet in ons land ontmoet, maar in Japan. "Ik heb er een jaar gewoond om vrijwilligerswerk te doen maar ook voor de inspiratie", zegt Jenny. Iets opvallends: een illustratie van het verschil in cultuur tussen Japan en Europa. Na een drankje in een lunchroom laat Masayuki gewoon een tas liggen met spullen, portemonnee en identificatiebewijs. Hij is in de veronderstelling dat alles nog steeds onaangeroerd is als ze terug komen van een rondje door het park. "Ik zeg wel eens tegen hem dat dit Europa is en op dit punt niet vergelijkbaar met de Japanse cultuur', zegt Jenny. "Hier is die tas straks gewoon weg." Masuyuki rent snel terug om hem te halen.

Behalve om te wandelen komen ze ook in het Zuiderpark om te skeeleren. "Dat vinden we beiden erg leuk", zegt Jenny. Er is een speciale reden waarom ze voor Den Haag hebben gekozen en hier nog lang zullen blijven wonen. "We zijn een internationaal stel en Masayuki streeft als boeddhist naar vrede. Ikzelf ben erg geïnteresseerd in het vraagstuk mensenrechten. Als internationale stad van vrede en recht is Den Haag voor ons dan ook de juiste plaats om te wonen", zegt Jenny. In Amsterdam hadden ze zich nooit willen vestigen. "Veel te veel Engelse jongeren gaan speciaal naar die plaats om te drinken en te 'roken'. Dat is niks voor ons", besluit Jenny.

Tegenbezoek?

"Reis naar de wijk Shinsekai in Osaka", zegt Masayuki. "Je kunt daar onder meer een lokaal flipperkast spel spelen (Pachlnko)". Dit gebied is overigens gebouwd in 1912 en New York stond model voor het zuidelijke gedeelte en Parijs voor het noordelijke gedeelte. Jenny heeft een ander idee. "Reis naar mijn favoriete pub in Marsden: Riverhead Brewery Tap", zegt ze. "Je kunt er eten en drinken of meedoen aan een lokale popquiz. Mijn favoriete bier van die gelegenheid is: March Haigh."

Meer berichten