De tentoonstelling Saudade is vanaf 11 april te bezichtigen in Twelve Twelve Gallery. (Foto: Jos van Leeuwen)
De tentoonstelling Saudade is vanaf 11 april te bezichtigen in Twelve Twelve Gallery. (Foto: Jos van Leeuwen)

Uniek Expat Archive Center bestaat 10 jaar

Nog maar kort geleden wist vrijwel geen Hagenaar wat een expat is. 'Kun je dat eten?', vroeg iemand mij ooit. Nu weet een ieder dat expats tijdelijke werknemers zijn bij internationale organisaties of bedrijven. Internationale studenten ook.

Door Willem Post

Den Haag - Sinds 2008 is er een heus Expatriate Archive Centre (EAC) aan de Paramaribostraat 20. Uniek in de wereld met boeken, brieven en spullen uit meer dan honderd landen. Dit EAC viert zijn tienjarig bestaan met de tentoonstelling Saudade: waar archief en kunst elkaar ontmoeten. Kunstenaars hebben zich laten inspireren door alledaagse voorwerpen van expats, zoals dagboeken en foto's.


Heimwee

Thomas Nondh Jansen interviewde expats over wat hen aan thuis doet denken. Hun heimwee ook: "Thuis is de plek waar je vandaan komt, de plek van de verhalen van je ouders en grootouders waar je mee opgroeide. Vaak verlangen de expats ook terug naar een bijzonder plekje van vroeger in de natuur. De bossen, de bergen, de zee ...."

De tentoonstelling is vanaf 11 april te bezichtigen in de Twelve Twelve Gallery, Prinsestraat 53. Zondag 15 april van 15.00-17.00 uur is de officiële sluiting. Iedereen is welkom.

Willem Post beschrijft zaken in Den Haag waarop de Hagenaars volgens hem best trots mogen zijn!

Meer berichten