Van Links naar rechts: Koen Baart, Estrellita Barth, Bart Sprinkhuizen, Brayen Christina, Mary Semeleer, Harrie van de Louw en Ruwensley Bonafasia (foto: Jos van Leeuwen).
Van Links naar rechts: Koen Baart, Estrellita Barth, Bart Sprinkhuizen, Brayen Christina, Mary Semeleer, Harrie van de Louw en Ruwensley Bonafasia (foto: Jos van Leeuwen).

Theater De Vaillant bestaat 5 jaar: 'Kweekvijver voor talent'

Het is feest want theater De Vaillant in de Schilderswijk bestaat 5 jaar! Met een aantal medewerkers van het eerste uur en 'powerlady' en presentatrice Deborah Cameron, blikt De Posthoorn terug op dat eerste lustrum.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – "Ik kom zelf uit de Schilderswijk en ben er al vanaf het begin bij", vertelt Deborah. "In 2014 won ik er de Schilderswijk Stand-Up-Spot Award. Directeur Harrie van de Louw zag mijn talent en heeft mij sindsdien de ruimte geboden om me te ontwikkelen in het theater. Onder meer met 'Speak 2 Inspire', een talkshow om taboeonderwerpen met jonge meiden bespreekbaar te maken. Dit theater is wat dat betreft een springplank en kweekvijver voor talent. Toen dacht ik er bijvoorbeeld geen moment aan dat ik eigenaar zou zijn van een eigen bedrijf en overal zou presenteren en optreden.

Moeilijke onderwerpen

"Directeur Harrie van de Louw sluit hierbij aan. "In een wijk waarover heel veel mensen roepen dat het zo conservatief is, zijn verschillende organisaties in de afgelopen 5 jaar in ons theater bij elkaar gekomen om te praten over moeilijke onderwerpen. Wij ondersteunen bijvoorbeeld de organisatie Black Gay Holland", zegt hij. "De laatste keer was er een grote Kawina band. Ook hebben we een keer travestie optredens gehad waarbij we over allerlei onderwerpen hebben gesproken die in de multiculti gay community spelen."

Kunstenplan

Mary Semeleer is er ook vanaf het begin bij en doet de planning en verhuur. "We zijn sowieso blij dat we nu bezig zijn met de realisatie van ons tweede kunstenplan", zegt ze. "We krijgen van de gemeente per 4 jaar subsidie en na controle bekijken ze of we opnieuw voor 4 jaar subsidie kunnen krijgen. Een hoogtepunt vond ik ook de opening van theaterseizoen 2017-2018 met een prachtige Block Party en Torenconcert."

Naamsbekendheid

Koen Baart is ook een oudgediende en was tot voor kort voorzitter van het bestuur. "De afgelopen 5 jaar waren heel fijn", zegt hij. "We begonnen weliswaar met niks en het was erg ingewikkeld om ons theater op de kaart te zetten, maar ik denk dat de naamsbekendheid van nu gewoon goed is. Een heleboel mensen weten dat ons theater bestaat, wat het is en wat het doet."

Hoogtepunt

Bart Sprinkhuizen was er ook al bij vanaf het begin en wordt de nieuwe voorzitter van het bestuur. "Het afgelopen jaar zijn we gestart met het project 'Motherhood', een theatergroep voor jonge moeders onder begeleiding van een professional. Op het podium vertellen ze onder meer hun persoonlijk verhaal. Ook om andere jonge moeders te inspireren. Dat was voor mij toch wel een hoogtepunt. Ik vond het een indrukwekkende en ontroerende voorstelling met toneel, sketches en zingen. Op een gegeven moment zat ik zelfs met een brok in mijn keel in de zaal."

Meer berichten