Léontine van Geffen-Lamers bij theater De Vaillant (Foto: Jos van Leeuwen).
Léontine van Geffen-Lamers bij theater De Vaillant (Foto: Jos van Leeuwen).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (82): 'Power Vrouwen in beeld'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Léontine van Geffen-Lamers uit Leuvenheim (gemeente Brummen), provincie Gelderland.

Den Haag – Léontine is even in Den Haag vanwege de vijfde verjaardag van theater De Vaillant aan de Hobbemastraat. Samen met Nazima Ramdin van NR Communicatie & Events, overhandigt ze een exemplaar van haar fotoboek 'Power Vrouwen in beeld' aan Harrie van de Louw, directeur van het theater. "Het is mijn eerste fotoboek over mensen, want eigenlijk ben ik monumentenfotograaf", zegt Léontine. "Meestal heb ik monumentale panden en restauratieprojecten in beeld." Ze vertelt iets meer over haar fotoboek. "Het ging mij vooral om de keuzes van de 24 vrouwen die ik heb geportretteerd en waar ze voor staan. Het boek is te koop bij elke on - en offline boekhandel en ook bij Van Stockum in Den Haag of via www.powervrouweninbeeld.nl. Overigens gaat de opbrengst naar Stichting Free a Girl, de organisatie die jonge meisjes bevrijdt uit gedwongen prostitutie."

Dit is niet de eerste keer voor Léontine in onze stad. In 1984 kwam ze hier op bezoek in verband met een tienertoer. "Dat was niet een echt leuke ervaring want ik was overweldigd door alle indrukken van de grote stad. Ik was met een vriendje en voordat we naar Den Haag kwamen waren we in Amsterdam geweest. Daar zagen we een junk op De Dam lopen. Dat was voor mij echt een cultuurschok. Je moet je voorstellen, ik was een verlegen en naïef meisje uit een klein dorp die altijd beschermd was opgevoed. Ik kon er toen gewoon niet zo goed mee omgaan. Ik weet nog dat ik in jeugdherberg Ockenburgh in Den Haag was met tientallen jongeren om me heen, en ik voelde me verschrikkelijk eenzaam. Zonder de veiligheid van mijn ouders was het blijkbaar allemaal een beetje te veel voor mij."

De opa en oma van Léontine waren trouwens gewoon Hagenaars en haar moeder heeft van 1939 tot 1952 in onze stad gewoond. "Haar naam is Leni van Koert, meisjesnaam Dietz. Toen woonde ze aan de Schenkkade nummer 223. Dit jaar wordt ze 80 jaar en het zou leuk zijn als er nog iemand is die haar uit die periode kent", besluit Léontine.

Tegenbezoek?

"We hebben bos, de rivier de IJssel, een Chinees restaurant, een winkel die sauna's verkoopt en een ander verhandelt caravans. Ik zou vooral naar Leuvenheim reizen voor de mooie omgeving", zegt Léontine. "Vlakbij ligt ook de Posbank en je kan hier heerlijk fietsen en wandelen."

Meer berichten