De keuken is in Janneke's appartement het middelpunt. Toch vond ze het na haar scheiding moeilijk om voor één persoon te koken. (Foto: Joyce Hoogland)
De keuken is in Janneke's appartement het middelpunt. Toch vond ze het na haar scheiding moeilijk om voor één persoon te koken. (Foto: Joyce Hoogland)

Janneke Vreugdenhil schreef boek voor de solokok

De Haagse Janneke Vreugdenhil heeft al heel wat kookboeken op haar naam staan. Haar boek 'Solo Food' is waarschijnlijk één van de succesvolste. Zelfs in Engeland is dit boek razend populair.

Door Joyce Hoogland/Indebuurt.nl

Den Haag - Janneke's woning in Den Haag is duidelijk het huis van een keukenprinses, want de keuken staat midden in het appartement. Boven het aanrecht hangen allemaal potjes en pannen en aan de muur staat een stellingkast met nog veel meer kookgerei.

Gezond

Zijn koks en culinaire schrijvers altijd maar bezig zijn met gezond eten? "Haha, nee hoor. Soms weet ik ook niet meer wat ik moet koken. Dan ga ik gewoon, met mijn zoons, naar de snackbar voor een patatje", zegt Janneke.


Met mate

In de kranten en bladen staan elke keer andere berichten over gezond eten. We raken daar een beetje van in de war. Maar dat geldt niet de nuchtere Janneke. Zij heeft zo haar eigen motto. "Als je niks mankeert kun je gewoon alles eten, alleen dan wel met mate." Daarbij vindt Janneke het vooral belangrijk dat mensen nadenken over wat en hoeveel zij eten: "Je moet niet blind geloven wat er in de bladen staat. De ene week mogen we geen gluten, en de andere keer moet alles lactose vrij zijn. Ik vind dat mensen zelf logisch na moeten denken over wat gezond en ongezond is."

Janneke kookt graag veel verschillende dingen, haar boeken hebben dan ook allemaal andere thema's. Het bekendste is 'Solo food' met 72 recepten voor de solokok. Janneke begrijpt dat het niet altijd gemakkelijk is om alleen voor jezelf te koken. De aanleiding voor dit boek is eigenlijk helemaal niet leuk. Janneke heeft het boek namelijk geschreven na haar echtscheiding. "Koken voor één persoon is heel anders dan koken voor anderen. Ik vond het niet waard om me alleen voor mezelf uit te sloven. Ik at dan ook erg slecht en was zelfs 10 kilo afgevallen. Toen kwam ik op het punt dat ik besefte dat het anders moest. Ik moest weer voor mezelf gaan zorgen, voor mezelf gaan koken. Ik dacht gelijk aan een kookboek, want dan moest ik wel. En tijdens al die kooksessies ging ik langzaamaan meer van mezelf houden, het was een soort therapie. Nu vind ik het juist leuk om voor mezelf te koken. Niemand om rekening mee te houden. Ik kan gewoon maken wat alleen ik lekker vind."

Handtekening

Janneke zelf ontmoeten? Dat kan. Donderdag 12 april is Janneke in The American Book Center aan de Lange Poten. Ze leest een stuk voor uit haar boek 'Solo Food', er is een interview en een signeersessie.

Meer berichten