Een Ierse pub is echt een huiskamer, vertelt John Gulay. (Tekst: Joyce Hoogland/Indebuurt.nl)
Een Ierse pub is echt een huiskamer, vertelt John Gulay. (Tekst: Joyce Hoogland/Indebuurt.nl)

John Gulay: 'O'Casey's zit in mijn hart en niet alleen in dat van mij'

John Gulay is al 10 jaar eigenaar van de populaire Ierse pub O'Casey's. "Het was een pittige tijd waarin we bijna failliet zijn gegaan, maar ik heb ook hele leuke dingen meegemaakt. Zo stond een paar jaar geleden ineens Sharon Stone in de kroeg."

Door Joyce Hoogland/Indebuurt.nl

Den Haag - O'Casey's aan het Noordeinde viert dit jaar niet één, maar zelfs twee jubilea. Naast dat John 10 jaar eigenaar is, bestaat de kroeg ook al 25 jaar. Dat laatste wordt in oktober uitvoerig gevierd.

Toen John nog studeerde had hij nog geen idee welk avontuur hem te wachten stond. "Ik werkte als operatieassistent in het Westeinde ziekenhuis. In de opleiding waren veel Ieren. Ik leerde van alles over hun cultuur en ging dus ook met hen naar de O'Casey's." Al snel wilde John wat anders doen en hij ging naar een hotelschool in Ierland. "Een Ierse pub lijkt op een bruine kroeg, maar er is toch wel een verschil. Natuurlijk heb je er ander bier, maar daarnaast is een Ierse pub echt een huiskamer. De Ieren voelen zich er vaak meer thuis dan in hun eigen huis."

Terug in Nederland werd O'Casey's zijn tweede thuis. Hij ging er zelfs – voor een paar jaar – aan de slag als manager. Daarna werd hij bedrijfsleider bij restaurant Popocateptl. "In 2008 belde de eigenaar van O'Casey's, dat hij ermee ging stoppen. Of ik interesse had."

Het klinkt als een mooie jongensdroom, maar het runnen van O'Casey's ging niet gemakkelijk. "Na twee jaar waren we bijna failliet. Er waren dagen waarop er bijna niemand was. Daarnaast hebben we heel veel pech gehad. Alles leek stuk te gaan zoals een dure ijsmachine en op een dag kwam er ineens water uit een tv."

John gaf niet op. "De pub zit in mijn hart en niet alleen in dat van mij. Een paar jaar geleden is een vaste klant overleden. De begrafenisstoet heeft toen een paar minuten voor het café stilgestaan. En onlangs heeft een klant borstkanker gekregen, zij is teruggegaan naar Nieuw-Zeeland. Toen ik haar een berichtje stuurde antwoordde zij: 'Ik vind het zo erg dat ik nu niet naar de O'Casey's kan.' Dat is de kracht van O'Casey's: het is voor heel veel mensen een thuis.

"Wij zijn dit jaar, dus na 10 jaar, pas echt uit de schulden. Al die tijd heeft dat voor veel stress gezorgd. Nu pas kan ik eindelijk gaan genieten", aldus de eigenaar. Vorig jaar begon voor de pub het tij te keren. "In 2017 viel alles op zijn plaats. Mijn clubje: Feyenoord werd kampioen, met O'Casey's wonnen we de award 'Best Irish Community pub van de wereld' en we draaide het beste jaar in 10 jaar." En die positiviteit is doorgetrokken in 2018. Regelmatig zit de Ierse pub vol. " Op 6 oktober wordt het 25-jarig bestaan gevierd en er komt sowieso een U2 coverband. "Ik hoop dat de echte U2 langs kan komen, want zij zijn dan in Nederland!"

Meer berichten