Foto: Jerrold Mallee

Ontroering en passie bij het Hans Vermeulen Tribute concert

Op 9 november 2017 overleed popfenomeen Hans Vermeulen. Een aantal van zijn vrienden en zijn eerste vrouw Hilde Marchal besloten al snel dat er een groots eerbetoon moest komen voor Hans. De animo van het publiek was groot. Het evenement was dan ook snel uitverkocht bij poppodium De Boerderij in Zoetermeer.

Tekst: Martin Reitsma - foto Jerrold Mallee

Zondag 8 april werd een dag om niet meer te vergeten. Hier werd muziekgeschiedenis geschreven. De optredens en het eerbetoon hebben de harten van velen diep geraakt. Het werd een middag vol weemoed en verlangen naar de mens én muzikant Hans Vermeulen. Zijn muzikale erfenis werd deze middag op een fantastische en respectvolle wijze vertolkt door een aantal van de beste artiesten die ons land rijk is, waaronder een flink aantal bekende Haagse muzikanten. De nummers van Vermeulen blijven ook anno 2018 tijdloos goed. Zijn composities zijn van alle tijden.

The Rest in een glansrol met onder meer Bert Heerink,  Edward Reekers en Rinus Gerritsen

Radio en TV coryfee Tineke de Nooij deed de betrokken presentatie van dit eerbetoon. De Haagse mannen van The Rest met Len Bouman, Polle Eduard, Beau Wassenbergh, Ron Knoester en Andre Sommer staken in muzikale topvorm. Ze werden op indrukwekkende wijze vocaal bij gestaan door Edward Reekers en Bert Heerink én met Rinus Gerritsen van Golden Earring in enkele songs op bas. Nummers als 'True love that's a wonder', 'Just a friend', 'The Weight', 'Ohio', 'Domestic affairs', 'Ophelia', 'The Eyes of Jenney', 'Summertrain', 'Capital Punishment', het kwam allemaal langs. IJzersterke vertolkingen en met zo'n passie dat het publiek steeds weer uit zijn dak ging. Het werd een indrukwekkend eerbetoon aan een groot muzikant.

Hilde, Anita en Martha van Rainbow Train met prachtige vocalen

Zanger Lo van Gorp oogstte veel waardering met het liedje 'Little by little' het publiek was muisstil, het applaus daverend, zijn collega Dennis Paijc deed mee in de backingvocals bij 'Heaven on earth' en 'Another band'. Suzanne Michaels deed er niet voor onder. Juan Antonio Caffiero zong met zijn zoon 'La Oma'. Zij waren speciaal overgekomen uit het buitenland voor dit mooie eerbetoon. TV persoonlijkheid én zangeres Marlayne Sahupala ontving voor haar vertolking van 'House for sale' een ovationeel applaus van de 650 toeschouwers. Anita Meijer kwam onder groot applaus op het podium en hield het publiek in haar vocale greep, de apotheose kwam met haar nummer 1 hit 'The Alternative Way.' waarbij ook Dennis meezong. Topzangeressen Hilde Marchal, Anita Meijer en Martha Pendleton voerden je mee naar de hoogtijdagen van Rainbow Train met ijzersterke vertolkingen van 'Heaven on Earth' en 'Another Band.' Ze werden instrumentaal bijgestaan door Shell Schellekens, Hans Jansen, Phaedra Kwant, Lex Bolderdijk en Dany Sahupala. Muzikant Eric Tagg was speciaal voor het optreden overgekomen uit het buitenland.

Ontroering bij het liedje 'Should I be lonely' door Jose Hoebee. Na afloop viel ze presentatrice Tineke de Nooij vol emotie in de armen. Het nummer van Hans, en prachtig gezongen door José, kwam dan ook recht binnen in het hart van velen en was tranentrekkend. Jody Pijper zong solo 'Subject of my thoughts' op grootse wijze. Het Surinaamse liedje 'Teygro Makandra' met onder meer zang van Humprey Campbell en een groot deel van de line-up ontroerde. De Haagse cabaretier Sjaak Bral kondigde deze middag onder meer mede-organisator Erik Kuylaars aan. Erik had een daverende verrassing in petto. Aan de eigenaar van het befaamde Voorburgse Groene Huisje, waar ooit ook Hans Vermeulen repeteerde werd een straatnaambord met zijn naam overhandigd. Voortaan zal het laantje de naam dragen van Hans Vermeulen. De grote finale werd een ware apotheose, alle optredende artiesten deden nog eenmaal 'True love that's a wonder' waarbij ook Edward Reekers en Dennis Paijc een prominente rol hadden.  De zaal was een dansende en zingende massa. Tussen de optredens door gingen de herinneringen terug naar de broer van Hans, Jan Vermeulen, waarop hij zeer gesteld was, maar ook naar Okkie Huysdens die in Rainbow Train meespeelde.  Alle drie zijn er inmiddels niet meer. De mooie herinnering blijft.

Tim Vermeulen genoot van dit prachtige eerbetoon voor zijn vader, Erik Kuylaars roemt het warme samenzijn

Tim zegt daarbij : 'Ik vond het indrukwekkend. Ik heb veel mensen gezien. Maar helaas niet kunnen spreken. Maar ik vind het een mooi eerbetoon. De sfeer was zo goed.' Erik Kuylaars roemt de warme onderlinge band tussen de muzikanten, de mooie wisselwerking met het publiek en kijkt eveneens terug op een onvergetelijk evenement: Copyright(c) Hans Vermeulen.

De organisatoren Erik Kuylaars, Hilde Marchal, Erik Westra, de mannen van de Rest, het team van de Boerderij en schrijver dezes hebben met alle muzikanten gezorgd voor een gedegen voorbereiding, niets werd aan het toeval overgelaten en dit resulteerde in een onvergetelijke middag die in het teken stond van een groot en onvergetelijk muzikant die Hans is geweest.

Meer berichten