Ondanks de halvering van het aantal zetels heeft Balster nog steeds ambities: kortere wachttijd voor een sociale huurwoning, huiswerkbegeleiding in buurthuizen en doorgaan met het werkgelegenheidsbeleid. (Foto: Jos van Leeuwen)
Ondanks de halvering van het aantal zetels heeft Balster nog steeds ambities: kortere wachttijd voor een sociale huurwoning, huiswerkbegeleiding in buurthuizen en doorgaan met het werkgelegenheidsbeleid. (Foto: Jos van Leeuwen)

Martijn Balster over nederlaag PvdA: 'Ik beloof de mensen niet de wereld'

Na de nederlaag bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen zit PvdA Den Haag aan de beademing, maar is zeker niet dood. Lijsttrekker Martijn Balster blikt terug en analyseert voorzichtig de uitkomst.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Van 6 naar 3 zetels en binnenlopen bij Solo Vino by Gusto aan het Plein, met de glimlach van een leider die zeker is van zijn zaak. "Het is meer lachen als een boer met kiespijn", zegt Balster vervolgens, "want die uitslag is gewoon een zuur resultaat."

Baldewsingh

Mooie dingen heeft zijn partij gedaan en zijn samenhangende fractie was veel in de stad aanwezig, vindt hij. Hij roemt de prestaties van partijgenoot, wethouder Rabin Baldewsingh, "die zich hard heeft ingespannen om werk te creëren en het beleid tegen armoede in de steigers heeft gezet."

Klap

Allemaal goed en wel maar in de politiek geldt, zowel landelijk als lokaal, dat je de buit binnen moet halen. Dus waarom die nederlaag? "Er is natuurlijk die landelijke factor", zegt Balster. "Een jaar geleden kregen we een heel grote klap bij de Tweede Kamerverkiezingen en die zijn we nog niet te boven gekomen." Waarom heeft de PvdA dan niet de focus op het lokale gebeuren gelegd, zoals Groep de Mos succesvol heeft gedaan? "Dat is me uit het hart gegrepen", reageert hij. "Mijn inzet is in de afgelopen periode ook geweest om in alle Haagse wijken voelhorens te hebben."

Verschil

Toch ziet hij een verschil met die grote winnaar van de verkiezingen. "Ik ga de mensen niet beloven dat ze straks gratis kunnen parkeren als ik weet dat het tot parkeerchaos leidt of niet haalbaar is. Ik ben van het eerlijke verhaal en beloof mensen niet de wereld." Moralistisch en principieel of niet, duidelijk is dat hij met zijn partij steken heeft laten vallen. "Daar sluit ik mijn ogen niet voor", zegt hij. "Ik moet wel constateren dat er in de campagne niet echt een groot kernthema was. In de vorige campagne was het meer inhoudelijk en duidelijk: voor of tegen het Spuiforum. Zo'n lokaal thema was er nu niet." Balster erkent dat zijn naam misschien te weinig herkenbaar was als een merk van PvdA Den Haag, zoals Rabin Baldewsingh dat wel was? "Dat is zonder meer het geval want ik ben niet 3 termijnen wethouder geweest en 2 termijnen raadslid. Bovendien hebben we bewust gekozen om geen persoonlijke Balster-campagne te voeren", vertelt hij.

Activisme

Balster denkt de kiezer weer voor zich te kunnen winnen. Hoe? "We gaan het activisme van de PvdA terugbrengen. Dat betekent dat de problemen van de stad leidend zullen zijn en dat we heel erg veel de wijken in zullen gaan, onder meer met ons ombudsteam. Eerder hebben we al zinvolle acties ingezet om de schimmel- en vochtproblematiek in woningen aan de orde te stellen."

Meer berichten