'Het wordt een spectaculaire avond met veel bekende bands, belooft de 23-jarige órganisator Max Hendriks. (Foto: Jos van Leeuwen)
'Het wordt een spectaculaire avond met veel bekende bands, belooft de 23-jarige órganisator Max Hendriks. (Foto: Jos van Leeuwen)

Eerste The Hague Metal Fest in het Paard

In de kleine zaal van het Paard vindt zaterdag 28 april de eerste editie van The Hague Metal Fest plaats. Als het aan organisator Max Hendriks ligt, blijft het niet bij die ene keer. "Ik wil laten zien dat Den Haag qua metal op de kaart staat", zegt hij.

Helga Boudestein

Den Haag - "Het wordt een spectaculaire avond met veel bekende bands", belooft de 23-jarige Hendriks. Er spelen acht bands, waaronder vier die bij het Haagse metal publiek bekend zijn. Headliner van de avond is de Nederlandse Bodyfarm. Deze Old School Death Metal band bracht in 2015 de plaat Battle Breed uit en trad vervolgens op door heel Europa. De Engelse en Zuid- Afrikaanse band Human Error treedt tijdens The Hague Metal Fest zelfs voor het eerst op in Nederland. De andere bands zijn: The Modern Age Slavery, Astarot , Human Vivisection en Nederlandse band Apophys, het Haagse Modus Operandi en Gorefest tribute band Gorefunest.

Hendriks is niet bang dat er onvoldoende belangstelling zal blijken te zijn voor zijn festival. Voorganger Metalcon in Musicon was immers vier van de vijf edities uitverkocht, vertelt hij. "Die ene editie trok minder publiek, omdat het over 2 dagen was uitgesmeerd", weet Hendriks. Als vrijwilliger bij dit festival deed hij de nodige ervaring in het organiseren op. Waarom Metalcon ondanks het succes dan toch stopte? Max: "De organisator had er geen zin meer in." Voor Hendriks die altijd al een metal evenement wilde organiseren, was dit hét moment om zelf iets op te zetten. "Ik wilde niet afwachten tot een ander dit deed."

Het verhaal dat in Den Haag weer een metal festival plaatsvindt, heeft onder de liefhebbers al de ronde gedaan. Toen Hendriks onlangs iemand uit Apeldoorn tegen het lijf liep en hem erover vertelde, kreeg hij te horen: 'Weet ik, ik heb al kaartjes.'

Hendriks vertelt verder dat de Haagse metalscene weliswaar klein, maar erg hecht is. Er zijn volgens hem Haagse bands die aardig aan de weg timmeren, zoals Icarius en Warborn Waste, waar de jonge organisator zelf deel vanuit maakt.

Dat metal vaak wordt afgedaan als herrie, vindt hij jammer. Deels een kwestie van smaak, meent hij. Maar ook is het volgens hem een muzieksoort die je vaker moet horen. "Het zou schelen als het wat vaker op de radio te horen zou zijn. Dan ga je het vanzelf waarderen."


Geen starter

Is het Metal Fest in Het Paard daarvoor een goed moment? "Nee", lacht Max, "wat op 28 april speelt, is extreem geschut. Niet echt een goede starter." Tickets à 20 euro (inclusief servicekosten) via www.paard.nl. Meer informatie op de Facebookpagina @The Hague Metal Fest

Meer berichten