“Het ideale maatje voor een eenzaam iemand is een rat”, zegt Geertje Krechting (links) van Het Knagertje. “Die is intelligent, nog trouwer dan een hond en je kunt hem overal meenemen.” Rechts vrijwilliger Jolanda de Haan. (Foto: Magda de Vetten)
“Het ideale maatje voor een eenzaam iemand is een rat”, zegt Geertje Krechting (links) van Het Knagertje. “Die is intelligent, nog trouwer dan een hond en je kunt hem overal meenemen.” Rechts vrijwilliger Jolanda de Haan. (Foto: Magda de Vetten) (Foto: Magda de Vetten)

Opvang Het Knagertje verhuist: 'Het gaat erom wat het konijn wil'

Eindelijk is de zoektocht voorbij. Tien jaar lang was Het Knagertje aan het speuren naar een nieuwe plek. De opvang voor konijnen en knaagdieren gaat volgende maand verhuizen van Moerwijk naar Laak. "Vereenzaamde mensen leven hier op."

Door Magda de Vetten

Den Haag - Dat de oude plek te krap is, hoeft voorzitter Geertje Krechting niet uit te leggen. Ze staat me staand te woord, tussen de balen konijnenvoer en stapels handdoeken. Ruimte om te zitten is er niet. "Dat vinden de vrijwilligers niet erg. Als de dieren maar goed zitten."

Het Knagertje vangt steeds enkele honderden dieren op, van muis tot Vlaamse reus. Tot ze onderdak vinden bij een gezin. "Soms zijn we wel streng. Dan komen mensen met hun eigen konijn om een tweede dier uit te zoeken. 'We willen dat witte konijn erbij', zeggen ze dan. Maar soms is dat geen goede match. Het gaat erom wat het konijn wil."

"Zelf neem ik de dieren mee naar huis die niet plaatsbaar zijn. Een wolmuis met drie poten of verbrande oortjes. Of een konijn met chronische diarree."

Voor dieren doen we alles. Als ik 's nachts bel, dan komen de vrijwilligers. Zo hebben we 95 degoes gered. Die zijn familie van de cavia. Tot 's nachts ben ik met 6 vrijwilligers in touw geweest om hokken klaar te maken. Of ik word om 4 uur 's morgens gebeld door de HTM omdat een haas door een tram is aangereden. Of ze 'm kunnen komen brengen. Ik kom eraan, zei ik. Die twee grote kerels bleven bellen hoe het ermee was tot het dier was genezen."

Dieren zijn laagdrempelig, vindt Geertje. "Er was een konijn waar wij steeds door gebeten werden, maar een autistische vrijwilliger niet. 'Er is niks aan de hand', zei hij. 'Jullie begrijpen het konijn niet.' Vereenzaamde mensen leven hier helemaal op."

"We gaan ook naar verpleeghuizen voor een knuffeluurtje met het Konijnen-PR-team. Dat is dankbaar werk. Eerst willen de bewoners niks van de dieren weten, maar als we weggaan, willen ze hen niet meer teruggeven."

Geertje zit boordevol plannen voor de nieuwe plek aan de Stieltjesstraat. "We organiseren een bingo. Mensen kunnen koffie en thee komen drinken en ondertussen knuffelen met de dieren. Of een cursus EHBO voor konijnen en knaagdieren volgen. Arme kinderen kunnen hun verjaardag bij ons vieren."

"Het Knagertje is m'n passie. Soms denk ik: ik kap ermee. Meer door de dingen eromheen: geld, administratieve rompslomp. Ik heb slapeloze nachten door de financiën. We hopen op meer donateurs. Dan kunnen we ons beter bedruipen. We zijn met alleen vrijwilligers. We krijgen er niets voor. Ja, een hoop liefde van de dieren!"

Vrijwilliger of donateur worden? 070-4400940.

Meer berichten