Mathiz in zijn studio in de Bilderdijkstraat, wachtend op de verhuizer die de laatste spullen meeneemt. Op dit moment is zijn huisraad verdeeld over drie adressen. (Foto: Jos van Leeuwen)
Mathiz in zijn studio in de Bilderdijkstraat, wachtend op de verhuizer die de laatste spullen meeneemt. Op dit moment is zijn huisraad verdeeld over drie adressen. (Foto: Jos van Leeuwen)

Mathiz is wanhopig op zoek naar woning in Den Haag

De huizengekte in Den Haag neemt onvoorstelbare vormen aan. De prijzen schoten de eerste drie maanden van het jaar met maar liefst 24 procent de lucht in. Niet alleen de koper is hiervan de dupe. Nu beleggers de huizenmarkt in de hofstad hebben ontdekt, is het bijna onmogelijk geworden om voor een 'normale' prijs een woning te huren. Mathiz Jansma weet hier alles van.

Den Haag - de 37-jarige Hagenaar moest kort geleden zijn studio in de Bilderdijkstraat noodgedwongen verlaten, nadat het hele pand was verkocht aan een Amsterdams belegger. "Ik wist dat het te koop stond, maar ik dacht; het loopt niet zo'n vaart. Voor de vraagprijs van 6 ton staan er wel mooiere panden te koop, maar nadat ze waren gezakt naar 575.000 euro, was het zo weg."

Drie adressen

Sinds hij verleden week zijn laatste spullen uit de studio haalde, die hij voor 630 inclusief huurde, is zijn huisraad verdeeld over drie adressen. "Een deel staat bij mijn ouders, enkele spullen in een garage van een vriendin en nog wat laatste dozen bij een vriend." Deze vriend woont op het Zieken. Daar slaapt Mathiz nu in het souterrain. Want het ziet er niet naar uit dat hij op korte termijn woonruimte zal vinden. "Als je belt voor een bezichtiging, krijg je te horen dat er al 35 staan gepland. En dan staat het pas 2 uur op internet", vertelt de Hagenaar over zijn vrijwel kansloze missie. Sinds kort staat hij wel ingeschreven bij Woonnet Haaglanden, maar daar vestigt hij zijn hoop voor wat betreft het vinden van geschikte woonruimte niet op. "Een vriendin staat al 11 jaar ingeschreven, als ze reageert staat ze nog altijd op de 38e plaats. Als ik me eerder had aangemeld, had ik nu meer kans gehad, dat klopt. Maar ik had nooit gedacht dat ik in deze situatie terecht zou komen."

Geëxplodeerd

De gekte op de huizenmarkt is hem overvallen, zo vertelt Mathiz. "Voorheen kon je nog wel via, via aan een woning komen. Dat is me niet alleen in Den Haag, maar ook in Delft en Rotterdam, tot nu toe altijd gelukt. Maar precies in de periode dat ik ben gaan zoeken, is het geëxplodeerd. Een vriend heeft in september een huis in Laak gekocht, dat is nu al 20.000 euro meer waard."

Eisen

Mathiz heeft nóg een probleem bij het vinden van geschikte woonruimte: zijn freelance bestaan. "De verhuurders stellen enorm hoge eisen. "Voor een studiootje van 650 euro, willen ze dat je vier keer dit bedrag binnen harkt en ook nog eens een vast contract hebt", legt hij uit. Het maakt Mathiz die als freelance boekredacteur bij een uitgeverij werkt, best wel boos. "Ik ben niet de enige zonder vaste baan. De arbeidsmarkt is steeds flexibeler geworden, voor velen een onmogelijke eis dus." Net als de torenhoge prijzen. "Soms zie je een hele normale woningen voor 1600 euro te huur staan. Wie kan dat betalen, vermoedelijk alleen expats."

Niet opgeven

Ondanks de uitzichtloosheid van zijn zoektocht, is Mathiz nog niet van plan om het op te geven. Eerst gaat hij een half jaar naar Terschelling. "Mijn broer heeft daar een restaurant, ik ga hem daarin helpen. Dat geeft even rust, maar ik blijf zoeken in Den Haag. Hier is mijn hele sociale leven."

Meer berichten