Het Marshall Plan Magazine over de hulp die de Amerikanen na de oorlog boden. (Foto: Jos van Leeuwen)
Het Marshall Plan Magazine over de hulp die de Amerikanen na de oorlog boden. (Foto: Jos van Leeuwen)

Zeventig jaar geleden kwam de Marshall Hulp

Het waren barre tijden in 1948. De oorlog was nog maar net afgelopen. Littekens zoals de Atlantikwall waren nog duidelijk zichtbaar in onze stad. Het voorzichtige herstel stokte. Er was simpelweg te weinig geld.

Door Willem Post

Den Haag - Nederland stond aan de rand van de afgrond, aldus minister Mansholt. Maar op 26 april 1948 bracht de MS Noordam van de Holland Amerika Lijn de eerste tarwe en landbouwmachines naar Rotterdam. Ook onze stad profiteerde. Er kwam weer brood in de winkels. Nederland kreeg de meeste Amerikaanse hulp vergeleken met andere Europese landen.

Eigen belang

De Amerikanen hadden een 'verstandig' eigen belang. Een straatarm, ontevreden Europa zou zich niet kunnen verweren tegen het Sovjet communisme. De welvaart kwam. Natuurlijk, door hard werken en zuinig leven van onze ouders en grootouders. Maar zeker ook door de Amerikaanse burgers die meer belasting betaalden. Grotendeels als gift kregen wij goederen ter waarde van meer dan een miljard dollar. Daar mogen we best even bij stil blijven staan.


Gratis

Ons Marshall Plan Magazine kunnen we tegen kostprijs uitdelen op een aantal scholen. Zo lang de voorraad strekt aanvragen via redactie.ph@persgroep.nl

Meer berichten