Haags Jeugdlintje voor tien jongeren

De Haagse Jeugdlintjes werden donderdag door burgemeester Pauline Krikke aan tien jongeren uitgereikt. Het Haagse Jeugdlintje is bedoeld voor kinderen en jongeren in Den Haag die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de stad. Zij zijn een inspiratie voor alle jeugdigen van de stad Den Haag.

Den Haag - De tien kinderen en jongeren die in Theater Diligentia hun lintje kregen uitgereikt zijn: Danielle van den Hil (12), Anastasia Dekker (13), Justin Groenland (13), Jolien de Munck (18), Sterre Antonisse (18), Mohamed Rabari (18), Yassine Bensalami (22), Somar Yhyia (19), Ammar Ahmed (18) en Ayet Suudioglu (22).

Burgemeester Pauline Krikke benadrukte het belang van deze jonge vrijwilligers: "Het is toch geweldig dat jonge mensen zich zo inzetten voor onze stad. Ik ben echt onder de indruk van het vele vrijwilligerswerk dat mensen in Den Haag doen. Dat kinderen en jongeren op hun jonge leeftijd ook al helpen bij sportclubs, bij de stadsboerderij, bij een buurtpreventieteam, bij het zoeken naar werk voor leeftijdsgenootjes of bij wat dan ook maar, vind ik echt heel bijzonder. Terecht dat we daar als stad het Haags jeugdlintje voor uitreiken!"

Op welke manier hebben deze 10 zich ingezet voor hun stad?

Danielle van den Hil zit in de Jeugdraad 'Onderzoeksbengels' van VoorWelzijn. De Jeugdraad doet onder andere onderzoek naar de klantvriendelijkheid voor kinderen in de wijk, verkeersveiligheid en of er voldoende leuke activiteiten voor kinderen zijn. Als vrijwilliger bij zwemvereniging Triton helpt Danielle leeftijdsgenoten bij het aanleren van zwemtechnieken.

Anastasia Dekker werkt als vrijwilliger voor Stichting Leergeld, die jongeren uit gezinnen met een laag inkomen ondersteunt. Anastasia is een actief lid van voetbalclub SVC'08 en sinds januari ook één van de 'reporters' in Bezuidenhout-West. Een groep van 12 kinderen dat op dit moment speelplekken in de wijk inventariseren en kijken of daar verbeteringen mogelijk zijn.

Justin Groenland werkt al drie jaar dagelijks op Stadsboerderij Op den Dijk. Hij helpt bij het voeren en bij het schoonmaken van de hokken. Op de stadsboerderij zijn zij heel erg blij met hem. Justin is een vriendelijke jongen met oog voor de dieren en voor wat zij nodig hebben.

Ook voor sportverenigingen zijn vrijwilligers onmisbaar. Jolien de Munck en Sterre Antonisse zetten zich in voor zwemvereniging DSZ. Jolien is sinds 2016 trainster van de jongste wedstrijdgroep synchroonzwemmen, werkt als coach tijdens wedstrijden en heeft zich laten scholen als jurylid. Sterre geeft al zes jaar les aan kinderen vanaf 4 jaar en is regelmatig beoordelaar bij regionale schoonspringwedstrijden.

Mohamed Rabari is zeer actief bij sportactiviteiten en andere bijeenkomsten in de Schilderswijk. Vanuit Stichting 2gather zet hij zich drie keer per week in om jongeren te laten sporten. Hij houdt orde in de sporthallen en tijdens bijeenkomsten. Mohamed is een rolmodel bij 'gezonde leefstijl voorlichtingen' bij de VO-league van ADO Den Haag in de Maatschappij. Mohamed heeft al vele jongeren weten te motiveren om ook vrijwilligerswerk in de wijk te gaan doen. Die positieve invloed heeft hij in de sporttuinen, De Mussen, Stichting MJG, het Stagehuis en bij andere bijeenkomsten.

Yassine Bensalami is betrokken bij het Buurt Preventie Team Jacob van Campenplein. Dat doet hij al zo'n drie jaar. Hij begeleidt en motiveert jongeren om werk te zoeken. Als jongeren problemen hebben, dan zal hij zijn uiterste best doen om te helpen. Veel jongeren zien Yassine als een rolmodel.

Somar Yhyia kwam zo'n drie jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland en is als vrijwilliger actief voor Culture Clash4U. Hij is begonnen met het maken van graffiti's in 'The Hague Youth Factory', waarna hij al gauw workshops ging geven aan leeftijdsgenoten. Nu is Somar zo'n tien uur per week in het jeugdcentrum aanwezig, waar hij vooral met kunstprojecten jongeren begeleidt en motiveert. Ammar Ahmed raakte geïnspireerd door Somar Yhyia en werkt ook als vrijwilliger voor Culture Clash4U. Ammar doet het beheer van 'The Hague Youth Factory' en werkt twee dagen per week in het jeugdcentrum. Hij motiveert en inspireert de aanwezige jongeren. Zij zien Ammar als voorbeeld.

Ayet Suudioglu is op eigen initiatief een JongerenPreventieTeam begonnen om zo meer verbinding in de wijk Laak te creëren. Ayet ging in gesprek met jongeren in de wijk, die tot op dat moment eigenlijk meer als overlastgevend werden gezien. Het lukte hem om deze jongeren positief te activeren en nu lopen zij regelmatig een ronde door de wijk. Tijdens vakanties is Ayet ook actief in de wijk aanwezig. Hij organiseert toernooitjes voor jongeren en 'houdt een oogje in het zeil'.

Meer berichten