Sterke line up tijdens het Universal Golden Years of Dutch Popmusicconcert
Sterke line up tijdens het Universal Golden Years of Dutch Popmusicconcert (Foto: Jerrold Mallee)

Den Haag opnieuw dé Beatstad tijdens de Golden Years of Dutch Music

Na twee zeer succesvolle theaterseizoenen 'Johan Derksen en de Pioniers van de Nederpop' genoot het publiek afgelopen zondagavond opnieuw van een memorabele show tijdens het Universal evenement Golden Years of Dutch Music. Veelal babyboomers maar ook diverse jongeren genoten van een melancholieke en nostalgische avond in het Hart van Holland. Voor velen is het dé soundtrack van hun jeugd.

Tekst: Martin Reitsma - foto's Jerrold Mallee

Haagse Iconen schitteren

De Haagse inbreng bij dit muzikale spektakel blijkt groot met iconen uit de Nederpop zoals Rudy Bennett, Frans Krassenburg, The Clarks en Joëlle Vierling. Maar ook andere grote namen uit de muziek zoals George Baker, Theo van Es, Michel van Dijk, Erwin Java, Johnny Kendall maken de avond onvergetelijk. Ook de nog altijd populaire Engelse zanger Dave Berry doet een optreden. In een van de zalen staat Museum RockArt met een stand waarop allerlei begeerlijke popattributen liggen van onder meer de optredende artiesten. De CD's, boeken, vinylplaten en popshirts gaan grif van de hand evenals de prachtige CD uitgaven door Universal in de serie Golden Years of Dutch Music. De mooie CD boxen van The Motions, Wally Tax & The Outsiders en Sandy Coast trekken eveneens veel aandacht.

Ontspannen en met pretogen staat presentator Johan Derksen op het podium. Hij heeft er zin in. Talloze keren krijgt hij de lachers op zijn hand met zijn vileine en spitsvondige opmerkingen. Maar soms ook met een serieuze ondertoon waarbij hij vertelt dat sommige van de optredende muzikanten de afgelopen jaren te kampen hebben gehad met ernstige gezondheidsproblemen: ' Ik ben iedere keer weer blij als ik ze allemaal weer gezond bij elkaar heb en kan meenemen in het busje. We zijn op leeftijd maar gaan er nog voor.` De optredens zijn wervelend en spreken tot de verbeelding van het uitzinnige publiek.

Eerbetoon aan Shocking Blue, Jerney Kaagman en Hans Vemeulen met The Clarks en Joëlle

The Clarks spelen een aantal nummers van Nederlandse bodem. Het blijkt een feest van herkenning met vlijmscherpe licks, riffs en grooves, sterke zang en een fantastische show vol bruisende dynamiek. Niet voor niets worden ze dé Classic Rockband van Nederland genoemd. Ook hun uitvoering van 'The Life I Live' van Q 65 klinkt ijzersterk. Hun eerbetoon aan Hans Vermeulen met 'True love that's a wonder' is groots en respectvol. Nestor van de Nederlandse rock 'n roll, Peter Koelewijn zet vervolgens de zaal op zijn kop met nummers als Veronica Sorry en Kom van dat dak af. Het ene moment kruipt hij al zingend bij een dame in de zaal op schoot om vervolgens boven de massa uit op een stoel te staan zingen. Het is Koelewijn ten voeten uit!

George Baker zingt Dear Ann, de zaal lijkt één grote gezellige kroeg met meezingend publiek, Over and Over volgt terwijl Little Green Bag alom herkenning veroorzaakt. Joëlle Vierling is de jonge zangeres tussen deze 'Pioniers' uit de Nederpop die met haar mooie stem en wervelende podiumact de verbindende schakel is tussen deze gouden iconen en een talentvolle lichting jonge muzikanten. Ze zingt twee medley's onder begeleiding van The Clarks. Nummers van Earth & Fire en Shocking Blue. Het wordt een prachtig muzikaal eerbetoon aan Jerney Kaagman met nummers als - 'Seasons', 'Memories' en 'Ruby is the One' - en via hits als 'Never Marry a Railroad Man', 'Send Me a Postcard' en 'Venus 'ook aan Mariska Veres, Cor v.d. Beek én Klaasje v.d. Wal die eerder dit jaar overleed. Het laat nog eens de kracht horen van Robbie van Leeuwen als componist. Op een doek boven Joëlle en The Clarks zien we filmbeelden van Shocking Blue. Het is ontroerend om Mariska, Klaasje en Cor nog eens te zien.

Johnny Kendall en Frans Krassenburg weer ijzersterk terug op het podium, Theo van Es heeft de 'Blues'

Johnny Kendall zingt 'See See Rider' en 'St James Infirmary' met een stem en energie die door de jaren heen nog niets aan kracht heeft ingeboet. Dit geldt eveneens voor Theo van Es, het boegbeeld van The Shoes. Nummers als 'Na Na Na' en 'Osaka' betoveren het publiek dat wordt meegevoerd naar de gouden muziekperiode van toen. Maar ook tijdens enkele bluesnummers trekt hij alle vocale registers open. Frans Krassenburg, in de jaren zestig zanger van The Golden Earrings brengt het publiek in extase met 'That Day', 'Please Go' en 'Sound of the Screaming Day' Het blijken tijdloze klassiekers! .

De passie van Michel van Dijk

Zanger Michel van Dijk is met zijn unieke en aansprekende stemgeluid nog steeds een van de beste rockzangers van ons land, net als in zijn jaren bij Alquin, Les Baroques, Brainbox en Ekseption. Een denderend optreden vol vuur en overtuiging met nummers als 'Such A Cat' en ' When people talk' Erwin Java blijft een gitaarvirtuoos, het publiek smult van 'Window Of My Eyes' met de vocalen van Jan Becking. Het wordt een prachtig eerbetoon aan Harry Muskee en Cuby & The Blizzards.

Rudy Bennett formidabel

Een volgend hoogtepunt dient zich aan als Rudy van den Berg (Bennett) opkomt. Hij heeft een mooi zwart glimmend colbertje aan. Johan Derksen kondigt hem aan als dé zanger van dé beste beatgroep uit de jaren zestig, de Haagse topband - The Motions - Een daverend applaus volgt. 'Why don't you take it' en 'Wasted Words' worden massaal meegezongen en er is ontroering bij zijn solohit 'How can we hang on to a dream'. Het raakt velen! Rudy is met zijn formidabele stemgeluid anno 2018 nog steeds "Still going strong' En ook dit jaar gaat hij weer op tournee met zijn New Motions met het programma 'Rot op met die geraniums'

Dave Berry is de internationale ster deze avond. Het applaus is formidabel als hij opkomt. Dave zingt nummers als Crying Game en This Strange Effect. Het publiek staat op de banken als zijn hit Now, (now is the moment) wordt ingezet. Vervolgens komen ook de overige optredende artiesten nog eenmaal op het podium om een ovationeel applaus in ontvangst te nemen. De toegift in de foyér van Hart van Holland is eveneens zinderend. Het publiek heeft nog lang geen zin om naar huis te gaan. De muziek is deze avond een prachtige 'Trip down memory lane' geworden.

Meer berichten