Voor Riley Jack is Den Haag een plek waar hij doorheen moet op weg naar het strand (Foto: Jos van Leeuwen)
Voor Riley Jack is Den Haag een plek waar hij doorheen moet op weg naar het strand (Foto: Jos van Leeuwen)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (87): 'Op weg naar het strand'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Riley Jack uit Roosendaal.

Den Haag - Als jochie van 8 jaar oud deed hij mee met de Duinenmars, een jaarlijkse wandeltocht in Kijkduin, en daar werd zijn beeld van onze stad voor het eerst gekleurd door het strand.

Daarna heeft hij nog eens zes of zeven keer meegedaan en die eerste impressie is niet echt vervangen, zo blijkt. "Ik werk nu bijna 18 jaar in deze stad als ambtenaar. Tijdens de pauzes loop ik wel eens door de binnenstad en zo heb ik onder meer de winkels leren kennen en de boekenmarkt op het Plein. Ik heb gesnuffeld in de toenmalige V&D en heb met bewondering de bouw gevolgd van de tramtunnel. Maar nog steeds is dit voor mij een stad waar ik doorheen moet op weg naar het strand", zegt Riley.

De vraag is dan of hij niet immer de fysieke neiging heeft om in die tram te stappen, waarmee hij vanaf het Centraal Station zo naar het Kurhaus, de Pier en het strand reist. Maar dit even terzijde. Naast ambtenaar is Riley ook voorzitter en spreker van evangelisatievereniging Advent Gospel Promotions (AGP). "Gedurende de week werk ik voor de staat en in het weekend werk ik voor de Heer", grapt hij, met een volgens hem, soortgelijke oneliner als voormalig minister Piet Hein Donner. Samen met zijn vrouw geeft Riley lezingen en presentaties in Nederland en België over het geloof en gezond leven. "AGP bestaat al 20 jaar en eigenlijk zijn we begonnen als boekingskantoor voor gospelartiesten. Vroeger waren we ook actief op de radio en organiseerden we concerten", vertelt hij. "Nu is ons uitgangspunt om vooral dienstbaar te zijn aan het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten."

Het kerkgebouw van zijn broeders en zusters was vroeger gevestigd aan de Noord West Buitensingel in onze stad. "Jarenlang was dit het centrale punt van mijn kerk voor heel West Nederland", vertelt hij.

In datzelfde pand zat overigens later de Regentenkamer, een organisatie die een programma presenteerde dat verder weinig met religie te maken had. Dat doet niets af aan de fijne herinneringen die Riley aan dit gebouw heeft. "Ik kon daar geloofsgenoten ontmoeten buiten mijn toenmalige woonplaats Rotterdam om", besluit hij.

Was Den Haag soms toch meer dan alleen een plek waar hij doorheen moest op weg naar het strand?

Tegenbezoek?

"Reis naar winkelcentrum de Passage. Daar heerst een Venetiaanse sfeer", zegt Riley. "Je vindt er onder meer animatronics in de etalages, bewegende poppen die elk kwartier muziek spelen."

Meer berichten