Anton Corbijn, Peter Koudstaal en William Rutten bekijken het prachtige boek van Peter: Music brings us together.
Anton Corbijn, Peter Koudstaal en William Rutten bekijken het prachtige boek van Peter: Music brings us together.

Music Brings Us Together

Het zijn drukke weken voor fotograaf Peter Koudstaal uit Den Haag/Scheveningen. Naar aanleiding van zijn nieuwe boek 'Music brings us together' geeft hij de komende weken interviews op radio en televisie. Peter gaat in dit boek op zoek naar het antwoord op de vraag waarom 'music & art'- festivals nog steeds in populariteit toenemen.

Tekst en fotografie: Martin Reitsma

Hij zegt daarover: 'Het ontmoeten van nieuwe mensen wordt met name in westerse landen als belangrijke reden aangegeven om een festival te bezoeken. Niet verwonderlijk. We communiceren steeds meer online, de traditionele ontmoetingsplaatsen zoals pleinen en kerken verdwijnen of hun 'sociale' rol marginaliseert. Festivals zijn dan een goed alternatief: een beschutte omgeving met naast ontmoetingen met 'geestverwanten' ook nog eens genieten van je favoriete artiest, van muziek die je nog niet kent en ander vermaak.' Het is een uitzonderlijk boek geworden met tekstuele bijdragen van (inter)nationale wetenschappers en romanciers. Een 'must-have', niet alleen voor festivalliefhebbers maar ook voor diegenen die houden van fotografie en graphic design. Naast een tijdsdocument is het ook een schitterend vormgegeven visueel sociologisch verslag.

Koudstaal begeeft zich als fotograaf ongemerkt tussen gepassioneerde feestmassa's en gaat op analytische wijze met zijn onderwerp om. Fotografie en muziek zijn al een groot deel van zijn leven een passie. Eerst op de middelbare school, later als student toerend door Europa in zijn Volkswagen en met zijn vader's Zeiss Ikon camera op de achterbank. Toen Koudstaal voor het Fuji Rock Festival naar Japan ging, kwamen zijn twee liefdes op een bijzondere plek samen. Het vormde het startschot van een avontuur dat hem een aantal jaren in de greep hield en waarin hij in de wereld op zoek ging naar de essentie van het muziekfestival, haar bezoekers en de artiesten. Hij bezocht talloze festivals zoals Glastonbury, Lowlands, Roskilde, Sziget en minder bekende bestemmingen als Lake of Stars in Malawi en Nashestvie in Rusland.

Hij vertelt: 'In Rusland was ik de enige westerse fotograaf. Direct na aankomst op het festivalterrein werd ik meegenomen naar een bos vlakbij, waar ik zag dat Russische commando's getraind werden in overlevingstechnieken. Op het festivalterrein stonden onder meer raketinstallaties. Ook konden festivalgangers zich daar laten inschrijven voor het Russische leger' Zijn eerstvolgende 'performance' is op 9 mei bij de VPRO in het TV programma 'Nooit Meer Slapen'. Op 12 mei geeft hij een interview en presentatie bij Noorderlicht in Groningen. Op 15 mei zit hij in het radio 5 programma 'De Max'. Het boek bevat 480 pagina's (Engelstalig) via uitgeverij Komma.
ISBN: 9789491525667, Prijs: € 195,--

Meer berichten