(Foto: Suzanne Heikoop/She Fotografie)
(Foto: Suzanne Heikoop/She Fotografie)

Wethouder opent Kinderrechten Filmfestival in Den Haag

Wethouder Saskia Bruines verzorgt de opening van de vijfde Haagse editie van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Woensdag 16 mei strijden tien basisscholen uit Zuid-Holland in bioscoop Pathé Buitenhof om het felbegeerde finaleticket. De jury, bestaande uit onder andere actrice Maaike Bakker (Pestkop) en actrice-danseres Vivian Gomez Cardoso (Wicked, So you think you can dance) kiest de beste film. Deze winnaar gaat door naar de grote KRFF-finale in Amsterdam.

Den Haag - De try-out van de allereerste première van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF) was op 13 juni 2015 in Den Haag. Vijf jaar later is het filmeducatieproject uitgegroeid tot het grootste kinderfilmfestival van Nederland. Het KRFF-project is een samenwerking tussen UNICEF Nederland en Hollywood in de Klas. In het project vertalen kinderen uit groep 6, 7 en 8 hun ideeën over kinderrechten in een zelfgemaakte korte speelfilm. 

Kinderrechtenverdrag
De afgelopen periode namen leerlingen van basisscholen uit Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer en Leiden onder leiding van professionele filmcoaches hun eigen kinderrechtenfilm op. Alles deden ze zelf: van script schrijven, tot de rollen verdelen en animaties tekenen. Door basisschoolleerlingen films te laten maken over kinderrechten wil UNICEF Nederland kinderen bewust maken van hun eigen rechten. Vóór de start van de filmopnames krijgt de klas les over het Kinderrechtenverdrag, waaruit ze een kinderrecht kiezen om te verfilmen. De zelfgemaakte films gaan vervolgens in première in echte bioscopen. Het filmproject eindigt met de landelijke finale in bioscoop Pathé Tuschinski in Amsterdam. 

Recht op familie
Kinderrechten die in de Haagse premièrefilms aan bod komen zijn onder meer: recht op familie, recht op bescherming tegen kindermishandeling en recht op spel en vrije tijd. In de kinderrechtenfilm 'Tranen' van basisschool De Arcade uit Leiden die 16 mei zijn première beleeft, gaan we terug naar 20 november 1989: het tekenen van het Kinderrechtenverdrag. "We zien wat er allemaal verbeterd is sinds het Kinderrechtenverdrag er is, maar ook wat er nog beter kan," vertelt filmcoach Freek Commandeur. "Door de prachtige acteerprestaties, waarbij de kinderen zich écht hebben ingeleefd in hun rol, zul je als kijker meeliften op de mooie, maar ook op de verdrietige momenten."

YouTube kanaal
Alle voor het KRFF-project gemaakte kinderrechtenfilms zijn te bekijken op het KRFF YouTube kanaal. In amper vijf jaar tijd heeft het kanaal al meer dan 29.000 abonnees. De videowebsite is geliefd onder kinderen en staat inmiddels in de top 200 van best bekeken Nederlandse YouTube kanalen. In februari van dit jaar behaalde KRFF maar liefst drie miljoen (!) views. Daarnaast haakt het KRFF YouTube kanaal met speciale afspeellijsten aan op actualiteiten Zo stonden er in eerste week van mei kinderrechtenfilms over leven in vrede en vrijheid centraal. 

Meer berichten