De Deense Lotte Thrane, op het Lange Voorhout, studeert internationaal en Europees recht. (Foto: Jos van Leeuwen)
De Deense Lotte Thrane, op het Lange Voorhout, studeert internationaal en Europees recht. (Foto: Jos van Leeuwen)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (88): 'Vavoom aan de Grote Markt'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Lotte Thrane uit Kolding, Denemarken.

Den Haag - "Voor een open dag aan de Haagse Hoge School reisde ik in november 2016 voor het eerst naar Den Haag", vertelt Lotte. "Ik keek mijn ogen uit want ik vond deze stad meteen mooi. Wat dat betreft voelde ik me op mijn gemak en mijn indruk was dat ik niet zo veel moeite zou hebben om me aan te passen. Daarom heb ik uiteindelijk ervoor gekozen om hier Internationaal en Europees recht te studeren."

Een positief verhaal? Niet helemaal, want Lottes familie maakte zich wel een beetje zorgen. Bijvoorbeeld om 'zoveel buitenlanders' hier, iets wat in Denemarken blijkbaar niet zo gewoon is. Als er dan iets gebeurt, zoals een 'verwarde' Syriër die op Bevrijdingsdag op drie mensen insteekt met een mes, hangt haar familie dan ook meteen aan de telefoon. "Mijn zus belde om te vragen of ik veilig was. Logisch natuurlijk, maar ik was verbaast dat ze erover had gehoord. Blijkbaar was het groot nieuws en had het snel mijn land bereikt", zegt Lotte.

Met haar open geest laat ze zich echter niet zomaar angst aanjagen en ze leert elke dag meer over onze stad, Nederland en de mensen die er wonen. Over de koloniale geschiedenis van dit land wist ze bijvoorbeeld niet zoveel. Dat Suriname, Indonesië en de 'Nederlandse Antillen' vroeger tot het Koninkrijk der Nederlanden behoorden, was voor haar een openbaring. "Wat me nog het meest verbaast is dat zo'n klein land, zoveel koloniën heeft gehad", zegt ze lachend. Ook op haar faculteit ontmoet ze mensen van wie de wieg van hun ouders niet in ons land heeft gestaan. "Er studeert daar bijvoorbeeld een Surinamer, een Syriër en een Ghanees", zegt ze. "Heel gemakkelijk gaat het daar tussen ons, want we zijn er allemaal met hetzelfde doel: studeren, nieuwe mensen ontmoeten en succesvol proberen te zijn", zegt Lotte heel wijselijk.

Of ze nog wel eens uitgaat? "Met medestudenten ga ik wel eens naar de Grote Markt om iets te drinken. Meestal in Cocktailbar Vavoom. Leuke plek! Ook ga ik wel eens naar het Zuiderpark want ik hou er van om buiten te zijn. Ik zit dan bij het water en relax een beetje", vertelt ze tot besluit.

Tegenbezoek?

"In het midden van mijn stad vind je het Koldinghus, een kasteel met vlakbij een groot meer en een grasweide om even te zitten of te zonnen", zegt Lotte. "In het kasteel is overigens een museum gevestigd waar elk jaar verschillende exposities worden gehouden."

Meer berichten