Rene Bom en Mark Rutte genieten van het informele samenzijn
Rene Bom en Mark Rutte genieten van het informele samenzijn (Foto: )

Mark Rutte sluit foto-expositie van René Bom

De Haagse nachtburgemeester in ruste René Bom exposeerde sinds 25 maart zijn foto's van de Haagse rockscene bij Marcello's Art Factory and Rock Gallery in Den Haag. Afgelopen zaterdag werd de expositie afgesloten door minister-president Mark Rutte, een persoonlijke vriend van Bom. Onder de genodigden een aantal bekende rockers uit de Haagse popscene zoals Rinus Gerritsen en Peter de Ronde van Golden Eearring(s) Johan Frauenfelder van The Régâhs en Rob Bolland van Bolland & Bolland.

Tekst & foto's: Martin Reitsma

Bom is een veelzijdig Hagenees

René Bom heeft in de loop van de jaren veel meegemaakt. Insider als hij is in de Haagse rockscene. Bij veel concerten en festivals deed hij de presentatie. Van Parkpop, Night At The Park, Kaderock, concerten in het Paard van Troje tot en met evenementen voor goede doel. Overal was hij aanwezig en presenteerde op een bevlogen en deskundige wijze, waarbij hij het publiek enthousiasmeerde en vele topacts aankondigde. Bom maakte ook overal foto's, Op, voor en achter het podium. Daar zitten veel unieke foto's bij met grote namen uit de rockmuziek. Zijn foto met rockzangeres Beth Hart vindt hij zelf het mooiste. Die is gemaakt in het Paard van Troje. Een selectie van zijn foto's was afgelopen maanden bij Marcello's te bezichtigen en te koop waarbij de opbrengst naar het goede doel gaat.

Rockklanken van de band Red Stone Circus

Waar maak je mee dat de minister-president, als privépersoon en casual gekleed een expositie komt afsluiten voor een goede vriend? In Den Haag kan dat, geen poespas, lekker informeel en ongedwongen op zijn Haags. De sfeer is optimaal in het mooie etablissement van Els en Marcello aan de Koningin Emmakade. Bom mag dan als nachtburgemeester zijn rust genomen hebben, hij staat nog midden in de Haagse samenleving en heeft het ook deze middag weer zeer naar zijn zin. Op 2 juni doet hij met de Sissies de presentatie van Kaderock. Op de achtergrond de heerlijke rockklanken van de band The Red Stone Circus met Jun Lerou, Ivo Kuijf, Jerry Bobbe en zangeres Monique Sandifort. Ze spelen werk van hun goed ontvangen en prachtige album 'The Redstone Circus'

Ludieke toespraak door Mark Rutte

Rutte houdt een ludieke toespraak en zegt: 'Ik kom wel eens een enkele keer op TV en wordt dan herkend, maar naast René Bom lopen in de Haagse binnenstad is hetzelfde als met Maxima door de stad lopen. Niemand ziet jou meer, iedereen ziet en groet hem. "Mijn ego kan dat niet aan, daarom doen we dat ook niet meer." We spreken tegenwoordig gelijk af op de plek waar we moeten zijn. Bom is belangrijk voor onze stad. Naast het feit dat hij erg goed kan fotograferen en presenteren, heeft hij ook een bestuurlijk talent en is in staat om conceptueel vooruit te denken. Je moet de geschiedenis van deze hofstad ook aanvoelen. Dat kan hij als geen ander.' Vanuit de zaal zie je instemmend geknik. Rutte: ' Deze stad is uiterst veelzijdig en ook de stad met internationaal toonaangevende popbands. Bom kent iedereen, en iedereen kent hem. Hij is dan wel nachtburgemeester in ruste, maar zijn taak gaat eigenlijk gewoon door met die prachtige Haagse tongval van hem. Het Haags is voor mij een taal net als het Fries. Ik vind eigenlijk dat we ook onze officiële stukken in het plat Haags moeten opstellen.' Het publiek in de zaal geniet, Rutte heeft de lachers op zijn hand en verklaart de expositie voor gesloten. Tijdens zijn dankwoord geeft Bom aan dat het geld uit de verkoop van zijn foto's expliciet naar de Haagse scholen gaat, om kinderen die normaliter niet mee kunnen op schoolreisjes in staat te stellen dit nu wel te doen. Een aantal van deze foto's zijn nog te koop. Mark Rutte ontvangt uit zijn handen een prachtige ingelijste foto. Daarna is het tijd voor een informeel samenzijn met muziek, een hapje en drankje. Rinus Gerritsen en Peter de Ronde maken een selfie met de premier.

Volop nieuwe activiteiten bij de muzikanten.

Rob Bolland zegt' Ik ga dit najaar eveneens een expositie houden bij Marcello's Art Factory in Den Haag. Johan Frauenfelder laat weten te werken aan een nieuw album met de Régâhs, dit keer met allemaal Stonessongs maar dan op hun eigen gevatte wijze én in het Haags. Een NPO team doet interviews. Peter de Ronde vertelt enthousiast over de Haagse Rocktour en geeft aan dat de deelnemers steeds weer enthousiast zijn over deze twee uur durende rondrit, die je langs plekken in Den Haag voert die belangrijk waren en nog zijn voor de Haagse popmuziek' In de coulissen van het etablissement hangen schilderijen van Jimi Hendrix, Keith Richard, Lou Reed, Marilyn Monroe en Golden Earring. De perfecte achtergrond voor een interview met Hagenees Mark Rutte. De politiek laten we buiten beschouwing. Hij zegt: 'Ik woon al mijn hele leven in Den Haag. Ik ben een nakomertje in het gezin. Mijn oudere broers groeiden in de jaren zestig op met al die toonaangevende bands zoals The Golden Earrings, The Motions en Shocking Blue. Er komt zoveel uitstekende muziek uit onze hofstad én nog steeds. Ook ik heb een aantal successen van Golden Earring meegemaakt. Een band van wereldniveau net als The Beatles en Rolling Stones. Ik vraag hem: Moet er niet meer eerbetoon vanuit Den Haag komen voor al die Haagse muzikanten die onze stad zo prominent op de muzikale wereldkaart hebben gezet? Bijvoorbeeld door middel van straatnamen?' Hij zegt: ' Ik ben het helemaal met je eens, zo'n eerbetoon moet er zeker komen. Dan moet je wel zorgen dat het mooie straten zijn die recht doen aan hun muzikale prestaties. Je ziet elders in het land dat dit ook fout kan gaan met minder mooie plekken. Ook de René Bomsingel moet straks dus heel representatief en mooi zijn.' Meer info over de foto's of over Marcello's Art Factory and Rock Gallery via info@marcellos.nl.

Meer berichten