Anna Notsu had veel eerder onze stad willen bezoeken.(foto: Jos van Leeuwen)
Anna Notsu had veel eerder onze stad willen bezoeken.(foto: Jos van Leeuwen) (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (90): 'Biologisch eten bij Lekkernassûh'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Anna Notsu uit Yokohama, Japan.

Den Haag - "Iets wat ik echt geweldig vind aan dit land is dat je bij een kopje koffie een koekje of chocolade krijgt", zegt Anna enthousiast. "In Engeland of Italië, landen waar ik ook heb gewoond, krijg je dat niet. In mijn thuisland ook niet!"

Dat Anna zo'n opmerking maakt is eigenlijk typerend voor de persoon die ze is. Observerend, met mensen praten vanuit oprechte interesse in hun cultuur of gebruiken en inzicht in wat het leven voor hen betekent. Geen wonder dat ze sinds februari van dit jaar in ons land verblijft om aan de universiteit van Leiden een studie te doen voor culturele antropologie, bij uitstek de opleiding waarbij de mens centraal staat.

In dit verband was haar nog iets anders opgevallen toen ze door onze stad liep. "Ik zag dus overal van die Surinaamse restaurants en ik vroeg me heel de tijd af waarom er zoveel waren. Los daarvan had ik nog nooit van dat land gehoord. Pas later hoorde ik dat het een kolonie is geweest van Nederland. Ik was dus echt heel erg verbaasd, want van Indonesië wist ik het wel, maar nooit heb ik iets opgepikt over Suriname", vertelt Anna.

Toevallig viel haar oprechte interesse in de koloniale geschiedenis van ons land, samen met een project dat voorbij kwam tijdens haar opleiding. "Ik sprak met Surinaamse respondenten die begin jaren 70 betrokken waren bij een krakersbeweging in de Bijlmer. Surinamers kwamen toen moeilijk aan sociale huurwoningen, etcetera vanwege de krappe huizenmarkt en ook vanwege discriminatie. Toen leerde ik er dus veel meer over. Erg interessant!", zegt ze.

Om onze taal en cultuur te leren, heeft Anna zich als vrijwilliger gemeld bij een organisatie die elke woensdag in de Witte de Withstraat biologisch voedsel en diverse seizoensgroenten aanbiedt. "Dat is Lekkernassûh", zegt Anna. "Wat mij betreft is dat mijn favoriete plek in Den Haag."

Jammer vindt Anna het dat ze nu pas onze stad bezoekt want ze voelt zich hier heel erg thuis. "Toen ik op de middelbare school zat in Japan wilde ik erg graag meedoen met de 'Model United Nations', een jeugdevent dat elk jaar hier in de stad plaatsvindt. Helaas was toen mijn Engels tot drie keer toe niet goed genoeg", zegt ze verder perfect in die taal.

Tegenbezoek?

"Reis naar Chinatown in mijn stad", zegt Anna. Het is de grootste van Japan en het is er erg goed georganiseerd. Eigenlijk een beetje te veel Japans, als je het mij vraagt, maar leuk om te zien"

Meer berichten