Maura Martens vind Den Haag een gemoedeljke en gezellige stad (Foto: Jos van Leeuwen).
Maura Martens vind Den Haag een gemoedeljke en gezellige stad (Foto: Jos van Leeuwen). (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (91): 'Het is hier gemoedelijk en gezellig'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Maura Martens, geboren en getogen in Amsterdam.

Den Haag – Bijna 4 jaar geleden reisde ze voor het eerst naar onze stad voor een bezoek aan de Tweede Kamer. "Ik kan me dat nog goed herinneren", zegt ze. "Mijn school vond dat we de plek moesten bezoeken waarvandaan ons land bestuurd wordt. Veel politici hebben we toen niet gezien. Alleen Emile Roemer van de SP. Er hing daar toen wel een dorpse sfeer. Eleganter en rustiger dan in Amsterdam, zo kwam het over. Wellicht ook omdat het er over het algemeen in mijn stad iets ruwer er aan toe gaat, vind ik."

Haagse vriend

Nu is Maura student Grieks en Latijn aan Rijksuniversiteit Leiden (RUL) en heeft ze een Haagse vriend, de reden waarom ze hier regelmatig is en een bredere blik op de stad heeft gekregen. Met een voorbeeld weet ze dat goed te illustreren. "Als mijn vriend en ik door het centrum van Den Haag lopen, komen we altijd wel iemand tegen die hij kent, en staan we gezellig een praatje te maken. Dat is mij in Amsterdam echt nog nooit overkomen. Ik bedoel dat ik in het centrum liep, iemand tegenkwam en dan fijn een gesprek heb gehouden. Als ik dan een keer iemand ontmoet, hebben we allebei zoiets van; oh laten we snel doorlopen want het is veel te druk. Dat heb ik in Den Haag dus helemaal niet. Gemoedelijk is het hier en gezellig. Dat is ook een reden waarom ik hier graag kom", vertelt ze.

Berlage

Aan de hand van haar vriend heeft Laura inmiddels onze stad veel beter leren kennen en kan ze ook een favoriete plek aanwijzen. "Ik ga graag naar het Gemeentemuseum", zegt ze. "Het is namelijk ontworpen door Berlage, de architect die ook de naamgever is van mijn vroegere middelbare school in Amsterdam."

Maura vertelt iets meer over haar favoriete gebouw in Den Haag. "Helemaal beneden, een beetje verstopt in het museum, vind je de Wonderkamers. Daar kan je één dag tentoonstellingsmaker zijn. Als je namelijk door middel van een speurtocht genoeg punten hebt verzameld, mag je uiteindelijk je eigen museum inrichten", zegt ze.

Tegenbezoek?

"Reis naar de NDSM-werf aan de rand van het IJ", zegt Maura. "Daar vind je Pllek, een strandje waar je kunt zitten of liggen. Het is daar zo mooi! Als de zon dan in het IJ zakt, kan je helemaal uitkijken over het water tot aan Amsterdam CS."

Meer berichten