Marja Bode: "Dat hele plein daar bij het Buitenhof en die terrasjes, vind ik erg leuk." (Foto: Jos van Leeuwen).
Marja Bode: "Dat hele plein daar bij het Buitenhof en die terrasjes, vind ik erg leuk." (Foto: Jos van Leeuwen). (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (92): 'Café De Landman aan de Denneweg'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Marja Bode, geboren en getogen in Rijswijk (ZH).

Den Haag – "Op 13-jarige leeftijd reisde ik helemaal alleen met de tram naar het centrum om in bioscoop Cineac Buitenhof (tegenwoordig Pathé Buitenhof) te gaan kijken naar The Party, een filmkomedie met in de hoofdrol Peter Sellers. Sowieso de eerste film die ik in de bioscoop zag. Echt geweldig! Voor niet meer dan 35 cent (tijd van de Nederlandse gulden) kon je toen naar binnen. Ook kon je uren blijven hangen en elke keer opnieuw dezelfde voorstelling zien, met tussendoor het Polygoonjournaal", vertelt ze.

Marja is directeur-eigenaar van Colourful Visions, het bedrijf waarmee ze kleur- en stijladviezen geeft aan zowel mannen als vrouwen. "Met sommige kleuren ziet iemand er heel goed uit en met andere niet. Veel mensen doen het op hun gevoel maar hebben er weinig kennis over", zegt ze. Veel ervaring heeft Marja opgedaan in het kappersvak als werkneemster van Jacques de Moor, toen een bedrijf aan de Hoogstraat. "Daar heb ik wel eens presentatrice Mies Bouwman gemanicuurd als ze in het Circustheater een show moest doen. Ook Mariska Veres van popgroep Shocking Blue kwam wel eens langs.

Iets waar Marja beslist kleur in ziet is Buurtschap 2005, het wijkje in onze stad waar ze, begin jaren 70, op de Mauritskade heeft gewoond. "Een ontzettend leuke periode want het was daar toen een prima uitgaansbuurt. Ik was natuurlijk jong en ging veel uit. De 'hotspot' toentertijd was de Denneweg. Daar had je bijvoorbeeld Café De Landman, een kroeg die overigens nog steeds bestaat", zegt ze. Blijkbaar waren de regels destijds iets minder strak, zoals uit het verhaal van Marja is op te maken. "Iedereen mocht gewoon op de straat voor het café staan en een drankje doen. Verder klaagde niemand over geluidsoverlast. Het was er veilig en gezellig. Rond het Plein in het centrum ging ik ook wel eens uit maar daar gebeurde af en toe wel iets vervelends", zegt Marja.

De schoonheid van onze stad ligt voor Marja niet alleen in haar herinneringen van lang geleden. Wat ze nu ziet, maakt haar ook blij. "Dat hele plein daar bij het Buitenhof en die terrasjes vind ik erg leuk. Ook mooi vind ik de diversiteit van de verschillende wijken die eigenlijk allemaal hun eigen karakter hebben. Verder is er in Den Haag ontzettend veel groen", zegt Marja.

Tegenbezoek?

"Bezoek de Rijswijkse markt op zaterdag rond de Herenstraat", zegt Marja. "Je vindt er allerlei etenswaren en goederen. Ook is er altijd een draaiorgel."

Meer berichten