ROC Mondriaan aan de koningin Marialaan is één van de favoriete plekken van Juntsung . (Foto: Jos van Leeuwen).
ROC Mondriaan aan de koningin Marialaan is één van de favoriete plekken van Juntsung . (Foto: Jos van Leeuwen).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (93): 'Wagenstraat voor lekker eten'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Juntsung (Tim) Kan uit Rotterdam.

Den Haag – "In 1980 was ik 7 jaar oud en met mijn ouders trok ik naar Scheveningen. Daar liepen we keurig netjes als Chinees gezin op het strand en wilden een beetje het water inlopen. Plotseling zag ik een vrouw die daar topless lag te zonnen. Ik vond dat best bijzonder. Het ijsje dat ik in mijn hand hield is toen heel snel gesmolten", vertelt Juntsung lachend.

Een bezwaard gemoed is verder niet aan hem besteed, zo blijkt. Ook niet als op de basisschool ongevraagd zijn Chinese voornaam wordt verwesterd. "Sandra Scholten, een heel lief meisje uit groep 6, kwam naar me toe en zei: 'We gaan je Tim noemen want dat vind ik zo mooi'. Ik vond dat helemaal goed want bijna iedereen sprak mijn naam verkeerd uit", vertelt hij vrolijk.

Juntsung is eigenaar van Asian College Cuisine en chef-kok en docent, gespecialiseerd in de Aziatische keuken. "Ik geef hierin vooral les aan de nieuwe generatie chefs en probeer met mijn activiteiten deze keuken meer in te voeren in de culinaire wereld, die feitelijk vooral Frans georiënteerd is", zegt hij. In dit verband wijst hij er op dat er een gebrek is aan opleidingen voor de Aziatische keuken en dat bijna alle chefs uit het buitenland gehaald moeten worden.

De Nederlander wil wel lekker Chinees eten maar er is zelden iemand die ook graag chef-kok wil worden in een Chinees restaurant. Daarom heeft hij samen met enkele andere auteurs een lesboek geschreven voor het MBO. Hij vertelt er meer over. "Keuzedeel Aziatische keuken is de titel (uitgeverij Edu'Actief) en één van de eerste scholen die echt geïnteresseerd was in onze lessen is ROC Mondriaan aan de koningin Marialaan. In 2015/2016 heb ik daar met veel plezier les gegeven", zegt hij.

Geen wonder dat hij dit opleidingsinstituut beschouwt als één van zijn favoriete plekken in onze stad. "Mijn tweede favoriete plek is de Wagenstraat", onthult hij. "Een aanrader als je op zoek bent naar winkels met allerlei oosterse producten en als je lekker wilt eten."

Tegenbezoek?

"Voor de Hagenaars die graag op vakantie gaan is de geboorteplaats van mijn ouders wellicht aantrekkelijker. Dat is Hong Kong", zegt Juntsung. "Reis naar Tsim Sha Tsui, een gebied op dat eiland waar je goed kan winkelen. Voor 'streetfood', met traditionele gerechten moet je in Yuen Long zijn."

Meer berichten