Akihiro Sato vindt dat het er hier relaxed aan toe gaat (Foto: Peter van Zetten).
Akihiro Sato vindt dat het er hier relaxed aan toe gaat (Foto: Peter van Zetten). (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (94): 'Regelmatig naar het strand'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Akihiro Sato uit Kyoto, Japan.

Den Haag – Bijna drie weken geleden sloeg uw verslaggever met zijn fiets over de kop door een gat in de weg aan de Bazarlaan. Akihiro bood als eerste hulp en al snel was daar de gedachte aan een nieuwe hoofdpersoon voor Bestemming Den Haag. Niet in de laatste plaats door zijn ontwapenende houding. "Leuk!", zei hij, "Ik ben nog nooit geïnterviewd, maar weet je zeker dat alles verder goed is? Niets gebroken?"

Eerste indruk

De schaafwonden van uw verslaggever zijn inmiddels geheeld maar het gat in de weg ligt er nog steeds. Voorlopig zal dat de eerste indruk van Akihiro over onze stad niet veranderen. "Ik vind dat het hier relaxed er aan toe gaat", zegt hij. "Het is er ook relatief veilig."

Zuiderpark

Akihiro studeert sinds september vorig jaar 'rural development' aan het International Institute of Social Studies (ISS) in onze stad. "Ik was hier nog nooit geweest", zegt hij. "Ik wist wel van de handelsrelatie van meer dan 200 jaar tussen Nederland en Japan." Hij vertelt over de plekken die hij in zijn vrije tijd bezoekt. "Ik ga onder meer naar het Zuiderpark. Fijn vind ik het daar vanwege de natuur en ik kan er goed tot rust komen", zegt hij. Ook een andere bosrijke omgeving doet het heel goed bij Akihiro. "Regelmatig ga ik naar het strand en dan rijdt de tram langs schitterende natuur. Die route begint ongeveer bij het Vredespaleis", vertelt hij (Scheveningse bosjes. Tram 1).

Als hij mijmert over zijn toekomst komt hij regelmatig uit bij dat 'relaxte' gevoel over onze stad. "Als ik straks klaar ben met mijn studie, wil ik graag een aantal jaren in mijn eigen land werken. Daarna kom ik graag terug om hier mijn professionele carrière voort te zetten", zegt hij. Wellicht is dat voor hem een goede optie, maar spreekt hij al een beetje Nederlands? "Dankjewel", zegt hij lachend. Al snel daarna vertelt hij over wat hij ziet als het vreemdste geluid in onze taal. "Grr, grr, grr", probeert hij schaterlachend. "Die keelklank is voor Japanners erg moeilijk."

Tegenbezoek?

"Reis naar Kyoto voor de shinto heiligdommen, zoals de tempel Kitano Tenman-gû", zegt Akihiro. "Je kunt er veel leren over de Japanse cultuur en tradities. Het grootste deel van mijn volk gelooft overigens zowel in het shintoïsme als in het boeddhisme maar is niet gebonden aan religie."

Meer berichten