J. Greshoff
J. Greshoff (Collectie Literatuurmuseum)

Literatuurmuseum zoekt vrijwilligers voor dagboekproject

Het Literatuurmuseum maakt momenteel dagboeken van schrijvers toegankelijk en zoekt enthousiaste vrijwilligers die vanuit huis deze boeiende documenten willen ontcijferen. Na de dagboeken van Lodewijk van Deyssel en Henri van Booven zijn nu ook die van J. Greshoff aan de beurt.

Den Haag - 'Litteratuur is geen laxeermiddel noch een luiermand', zo noteerde J. Greshoff in een van zijn dagboeken die nu digitaal ter beschikking zijn gesteld voor het ambitieuze project dat het Literatuurmuseum is gestart om schrijversdagboeken toegankelijk te maken. Greshoff was een vooraanstaand journalist, criticus en dichter. Een groot deel van zijn leven bracht hij door in België en Zuid-Afrika. Als journalist was hij onder meer verbonden aan De Telegraaf. Zijn dagboeken bevatten vele aantekeningen over het literaire leven en over vriendschap met schrijvers als A. Roland Holst, J.C. Bloem en Willem Elsschot. Eerder is al gestart is met het transcriberen van de dagboeken van Lodewijk van Deyssel en Henri van Booven.

Bij elkaar gaat het om ruim 21.000 gescande pagina's die allen ontcijferd en overgetikt zullen worden. Dit kan gewoon vanuit huis. Met dit project van het Literatuurmuseum worden de diverse dagboeken toegankelijk gemaakt. Voor wie mee wil helpen: Ga naar VeleHanden.nl en doe mee!

Meer berichten