Thomas Chen met twee onmisbare attributen, passer en liniaal, waarmee hij naar de Wiskunde Olympiade gaat.
Thomas Chen met twee onmisbare attributen, passer en liniaal, waarmee hij naar de Wiskunde Olympiade gaat. (Foto: Magda de Vetten)

Hagenaar Thomas Chen naar Internationale Wiskunde Olympiade

De Haagse scholier Thomas Chen haalt altijd tienen voor wiskunde. Hij is een van de beste leerlingen van Nederland en gaat het eind deze week opnemen tegen bollenbozen uit de hele wereld op de Internationale Wiskunde Olympiade. "Iedereen daar vindt wiskunde net zo leuk als wij."

Door Magda de Vetten

Den Haag - Het zijn slachtpartijen: de Nederlandse voorrondes van de Internationale Wiskunde Olympiade. Van de 10.000 knappe koppen op middelbare scholen blijven uiteindelijk maar 6 leerlingen over. Zij mogen Nederland vertegenwoordigen op de wereldwijde wedstrijd, die dit jaar in Roemenië wordt gehouden.

Thomas Chen van het gymnasium Haganum heeft het net gered. Hij is geëindigd als nummer 6. "Het was best wel close, dus misschien had ik er meer tijd aan moeten besteden", vertelt hij gewetensvol.

Training

Het is hard werken als je je wilt meten met de beste wiskundeleerlingen van de wereld. Met enkele tientallen Nederlandse concurrenten heeft Thomas het afgelopen half jaar een intensieve training gehad.

"Elke maand was er een trainingsweekend en elke week moesten wij huiswerk inleveren. Toen bekend werd gemaakt wie er naar de internationale wedstrijd mochten, was dat heel spannend."

"Het is best belangrijk voor mij", zegt de 17-jarige Thomas. "Ik heb er de laatste 3 jaar heel veel tijd in gestoken. De Wiskunde Olympiade is een prestigieuze wedstrijd. Het staat heel goed op je cv. Ook is het heel leuk om er aan mee te doen. Je hebt 600 deelnemers uit meer dan 100 andere landen. En die vinden wiskunde allemaal net zo leuk als wij."

Wat is er leuk aan? "Dat is moeilijk te zeggen. Het is een heel logisch systeem. Je kunt er zoveel dingen uit concluderen. En als je een moeilijk opgave hebt opgelost, voelt het heel goed. Er is altijd een oplossing."

Vrienden

Thomas heeft aan de voorrondes in Nederland goede vrienden overgehouden. "Die zal ik later veel zien, want we gaan allemaal wiskunde studeren. We hebben ook wiskundige humor. Die is een beetje flauw. Zo spelen we geen pictionary, maar wiskionary. Dan maken we op een schoolbord tekeningen die een wiskundig begrip voorstellen. Zoals het Paaseierenprincipe, dat je kunt uitbeelden met eieren."

Wat neemt hij mee naar de Olympiade? Hij laat de attributen zien: een simpele passer en een plastic liniaaltje van de Hema. "Meer heb je niet nodig. Het zijn mijn hersenen die het werk moeten doen. Rekenmachines zijn verboden. Die heb je ook niet nodig. Je kunt op kladpapier berekeningen maken." Maar hoe goed hij ook cijfert, "nummer 1 worden wij Nederlanders sowieso niet. Het wordt een Amerikaan, Rus of Chinees. Die hebben een langer en intensiever trainingsprogramma. En een grotere vijver om uit te vissen." Thomas weet nog niet wat hij na zijn studie gaat doen. "Je kunt wiskundige worden. Maar dan moet je veel lesgeven en ik weet niet of ik dat kan. Ik raak een beetje gefrustreerd als mensen iets heel makkelijks niet begrijpen."

Meer berichten