Keurmeester Rien Vurens bij een fraai exemplaar van één van de grootste kwekers van rozen, Kordes uit Duitsland.
Keurmeester Rien Vurens bij een fraai exemplaar van één van de grootste kwekers van rozen, Kordes uit Duitsland. (Foto: Helga Boudestein)

Keurmeester geeft kijkje in keuken rozenkeuring Westbroekpark

"Het is een ontzettend goed rozenjaar", zegt keurmeester Rien Vurens terwijl hij zijn blik tevreden over de bedden in het Rosarium in het Westbroekpark laat gaan. "Er is weinig regen gevallen, er zijn bijna geen schimmels en de bloei is geweldig", licht hij toe.

Door Helga Boudestein

Den Haag - Het leuke aan zo'n goed jaar is volgens Vurens dat de bloei wat vroeger valt en de laatbloeiers nu dus ook een kans maken om de Gouden Roos te winnen. Wij zeggen dan: "Ze vallen nu nog net in 't emmertje".

De rozen mogen er dan allemaal goed bij staan, ook dit jaar kan er toch maar echt één dé Gouden zijn. In de bloeiperiode komen de keurmeesters om de drie weken en in totaal vier keer samen in het Westbroekpark om de rozen aan een kritische beoordeling te onderwerpen.

Vurens, zelf kweker, is lid van deze vaste keuringscommissie. "Er is een verschil tussen breeders en kwekers", legt hij uit. "Rose Breeders veredelen nieuwe rozenrassen en kwekers telen deze om ze commercieel op de markt te brengen. Die nieuwe rassen worden ingezonden voor het Rozenconcours." Waar ze bij de beoordeling zoal op letten? "Eigenlijk meer op de plant dan de bloem", luidt het verrassende antwoord. "Voor de eeuwwisseling was de bloem het belangrijkst, nu staat de gezondheid op één. Want als die in orde is, is de klant ook gelukkig. En natuurlijk moet wel het hele plaatje en dus ook de blad - bloemcombinatie kloppen."

Gezondheid

Met de gezondheid van de roos zit het de laatste jaren overigens wel goed, stelt Vurens. Onder druk van milieureglementen moest het gif in de kast blijven. "Ook ik vond dat in het begin moeilijk", zegt hij eerlijk. "De eerste twee jaar ging de roos achteruit, maar daarna werd de plant steeds gezonder, meer resistent voor ziektes. Alsof ie voorheen dacht; waarom zou ik me zelf resistent maken, als er toch gespoten wordt."

Het Rozenconcours in het Westbroekpark is in meerdere opzichten belangrijk voor de kwekers. Vurens: "Ze weten door de keuring waar hun plant staat én ze ontmoeten collega's. Als kweker ben je meestal in je eentje op je bedrijf in de weer. Vooral vroeger was dat het geval, dan was dit de plek waar ze elkaar troffen."

Dat kwekers in de keuringscommissie de producten van hun concurrenten beoordelen, is volgens Vurens geen enkel probleem. "Je staat met 12 - 14 mensen de rozen te beoordelen. Stel je geeft als enige aan een bepaalde roos een heel laag cijfer, dan valt dat natuurlijk enorm op."

Publieksprijs

De lezers van De Posthoorn kunnen ook dit jaar weer hun keuze voor de Posthoorn Publieksprijs kenbaar maken en zo kans maken op een VIP-arrangement tijdens het Rozenconcours op 12 juli. Heeft Vurens nog tips voor de lezers? "Eigenlijk niet. Een publieksprijs moet toch vooral een kwestie van smaak zijn. Aan de andere kant, ik weet zeker dat als een plant ziek is, ze die ook niet zullen kiezen."

Meer berichten