James Owie The Hague Cultural Parade. (Foto: Peter van Zetten)
James Owie The Hague Cultural Parade. (Foto: Peter van Zetten)

'One love' zingen met 300 mensen

The Hague Cultural Festival

Stichting Africa Life organiseert op zaterdag 7 juli in het Huijgenspark voor de 9e keer het bekende The Hague Cultural Parade & Festival.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Het programma loopt van 13.00 uur tot 18.30 uur en het festivalterrein is gratis toegankelijk. Verder is er muziek, culturele shows en een parade door het centrum van de stad, onder begeleiding van een brassband. Hapjes en drankjes zijn verkrijgbaar tegen betaalbare prijzen.

Grote inspirator en voorzitter van Stichting Africa Life is James Owie, die meteen iets wil verhelderen. "Sommige mensen schijnen te denken dat alles rond dit festival om Afrika draait, meestal vanwege de naam van onze stichting. We proberen al jaren duidelijk te maken dat dit niet klopt. Dit jaar zijn bijvoorbeeld slechts 4 landen uit Afrika vertegenwoordigd (Nigeria, Tanzania, Marokko en Soedan), de rest komt uit allerlei landen van de verschillende continenten", zegt hij.

Elk jaar probeert Owie met zijn festival aan te sluiten bij een belangrijk thema van de Verenigde Naties (VN). "Tolerantie is dit jaar het thema van onze organisatie", zegt Owie. "Diversiteit, vrede en eenheid hebben we in andere jaren gehad." Hij vertelt waarom hij graag aansluit bij het thema van dit jaar. "Veel mensen zijn snel geïrriteerd in de samenleving over van alles en nog wat. Ik vind dat er genoeg ruimte is op deze aarde voor iedereen. Elkaars culturen tolereren is belangrijk en constructief. Niet elkaar veroordelen of uit elkaar drijven."

Om het gekozen thema te illustreren heeft hij iets bedacht. "We gaan zingen. 'One love' van Bob Marley met alle 300 deelnemers bij elkaar", zegt hij enthousiast. Ogenschijnlijk een moeilijk liedje. Owie vindt van niet. Plotseling galmt het door de zaal: 'One love, one Heart, let's get together and feel alright'. Zijn stem lijkt niet echt op Bob Marley en hij mist het ontspannen en losse zingen, maar wellicht lukt het met 300 man veel beter. "Het is een schitterend liedje voor wie je ook bent en waar je ook vandaan komt", zegt hij even later.

Vorig jaar hebben ze 500 deelnemers bij elkaar gekregen, velen in traditionele klederdracht, om 'We are the world' te zingen van Michael Jackson, Lionel Richie en vooral USA for Africa. Het festival groeit, zoveel is duidelijk. Ooit begonnen met een paar honderd gasten, verwacht hij nu bijna 7000 bezoekers. "Dit festival betekent veel voor mij", zegt Owie. "Ik wil iets neerzetten om de eenheid te bevorderen. Te beginnen in onze stad." Zijn wens voor de toekomst is eenvoudig. "Ik hoop dat dit een groot festival wordt in de vier grote steden", zegt hij.

Tenslotte: Stichting Africa Life geeft ook workshops Afrikaans koken, voorlichting over obesitas en andere cursussen. Verder wordt het festival geopend door wethouder Rachid Guernaoui van Financiën, Integratie en Stadsdelen (FIS).

Meer berichten